Yandex.Metrica

Vrei o locuinta? Cum te finantezi?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sectorul imobiliar a fost puternic afectat de criza financiara, preturile apartamentelor reducandu-se la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi. Lansat in 2009, programul Prima Casa nu a intrerupt trendul puternic descrescator al preturilor pe piata imobiliara, insa scaderile de pret pentru locuintele achizitionate in cadrul programului au scazut mai lent.

Datele Bancii Nationale a Romaniei indica faptul ca sectorul creditarii pentru locuinte a fost sustinut in proportie semnificativa prin programul Prima Casa. Principalul avantaj al unui astfel de credit il reprezinta avansul de 5%, comparativ cu cel de 25% la creditele ipotecare in valuta. Pe de alta parte, suma maxima ce poate fi obtinuta accesand un credit Prima Casa este de 66.500 euro (conform ofertelor bancilor), in timp ce suma care poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar este nelimitata, in functie de veniturile de care dispune solicitantul, garantiile aduse etc.

Diferentele de cost intre un credit imobiliar si unul Prima Casa s-au diminuat din 2009 pana in prezent, insa acestea sunt in continuare destul de evidente. De exemplu, in cazul creditului imobiliar in euro de la Garanti Bank, banca percepe un comision de analiza a dosarului de 600 euro, in timp ce comisionul de administrare lunara este 0,05%. Banca ofera gratuit asigurare de viata. Nu exista limita privind suma maxima ce poate fi acordata, iar bunul imobiliar asupra caruia se pune ipoteca trebuie sa apartina solicitantului sau unei terte parti. In cazul in care clientul incaseaza salariul in cont Garanti Bank, beneficiaza de o dobanda redusa. Modul de calcul al dobanzii este: EURIBOR 6M (1,41%) + 5,55%= 6,96%.

In ceea ce priveste creditul “Prima Noastra Casa” pentru achizitionarea unei locuinte, in euro, de la CEC Bank, comisioanele de analiza dosar, rambusare anticipata, administrare credit sunt 0. Debitorul trebuie sa plateasca FNGCIMM un comision de gestiune de 0.49% calculat anual la soldul garantiei (50% din valoarea finantarii) si un comision unic de analiza, in cazul emiterii unei Promisiuni de garantare de 0.15%, calculat la valoarea acesteia. Dobanda aferenta unui astfel de credit este 4.19% (4%+ Euribor 3M).

Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat ofertele bancilor in functie de costuri, avantaje particulare si disponibilitatea institutiei financiare de a acorda imprumuturi, pentru a identifica cele mai avantajoase cinci credite Prima Casa si cele mai bune cinci credite imobiliare.

Top 5 credite imobiliare in EUR

Banca Credit DAE Rata lunara Suma Finala Venit
Garanti Bank Credit imobiliar 5.6% 207 EUR 49.731 EUR 2.760 RON
CEC Bank Credit imobiliar pentru

cumpararea unei locuinte

6.9% 227 EUR 54.489 EUR 3.027 RON
Bancpost Credit imobiliar Euroipotecar 6.12% 214 EUR 51.375 EUR 2.853 RON
Banca Transilvania Credit imobiliar (pentru cumparare, constructie,

modernizare) cu dobanda variabila permanenta

6.21% 216 EUR 51.749 EUR 2.880 RON
Bank of Cyprus Credit imobiliar 6.34% 218 EUR 52.249 EUR 2.907 RON

 

Top 5 credite Prima Casa in EUR

Banca Credit DAE Rata lunara Suma finala Venit
CEC Bank Prima noastra casa 4.27% 184.81 EUR 44.354 EUR 2.467 RON
OTP Bank Prima Casa 4.27% 184.81 EUR 44.354 EUR 2.467 RON
Alpha Bank Alpha Housing – Prima Casa 4.27% 185 EUR 44.354 EUR 2.467 RON
BRD Prima Casa 4.30% 185 EUR 44.469 EUR 2.467 RON
Raiffeisen Bank Prima ta casa 4.27% 184.81 EUR 44.354 EUR 2.467 RON

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

Programul Prima Casa a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire

Anii de criza si-au pus in mod cert amprenta asupra pietei imobiliare. Preturile apartamentelor s-au redus la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi. “Peste 80% din diminuarea preturilor apartamentelor s-a produs inainte de aparitia programului Prima Casa. In anii urmatori, tendinta de scadere s-a diminuat treptat, fiind de maxim 5%[...]

Citeste mai mult
Acum 4 ani 0 Comentarii

Romania a inregistrat cea mai mare crestere a constructiilor din Uniunea Europeana!

Dupa 5 ani de revenire dupa criza economica, constructiile romanesti vor trece pe plus. Comisia de Prognoza a UE anunta o crestere de 7% a sectorului de constructii romanesti in 2015. Principalul "vinovat" de aceasta evolutie spectaculoasa, pare a fi programul Prima Casa si normele sale tot mai permisive, fapt care a condus spre cresterea galopanta a cererii. De asemenea,[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Viena- capitala miracolului imobiliar!

Este cunoscut faptul ca Viena este o destinatie cautata de foarte multi turisti din lumea intreaga, in principal pentru trecutul sau istoric. Fosta capitala imperiala, Viena pastreaza inca aerul nobil, inca respirabil, al imparatilor, muzica de la palat, arhitectura de o frumusete si valoare incontestabila. Niciunul din aceste elemente nu explica fenomenele de pe piata imobiliara vieneza in special si[...]

Citeste mai mult