Yandex.Metrica

Vezi cât de mult s-a dezvoltat Clujul în ultimii 10 ani!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani cel mai atractiv oraș pentru investiții imobiliare. Prețurile locuințelor sunt în continuă creștere, în trend cu dezvoltarea puternică a orașului. Municipiul a devenit un pol de atracție, astfel că a fost nevoie de o extindere semnificativă a fondului locativ. Evoluţia ascendentă a numărului locuințelor şi fondului locativ a condus inevitabil la creşterea suprafeței intravilane a municipiului Cluj-Napoca, respectiv la extinderea cartierelor orașului.

În perioada 2013-2017 valoarea tranzacțiilor imobiliare a crescut de la 200 de milioane de euro la 595 milioane de euro.

Cum s-au dezvoltat cartierele Clujului în ultimii 10 ani?

Toate cartierele Clujului au suferit o puternică dezvoltare, au apărut zone cu blocuri noi, însă în unele cartiere investițiile imobiliare au explodat. Putem aminti aici, Borhanci, Bună Ziua, Dâmbul Rotund. Gheorgheni, dar mai ales comuna Florești, devenită cea mai mare comună din țară. Transformările foarte mari suferite de cartiere în ultimii 10 ani pot fi foarte bine remarcate datorită pozelor din Google Maps.

De asemenea, această dezvoltare s-a putut oberva și în creșterea demografică, Clujul fiind printre puținele orașe unde populația nu doar că nu a scăzut, ci chiar a înregistrat o creștere.

Spre deosebire de majoritatea oraşelor ţării de dimensiune asemănătoare, populaţia Clujului nu scade în perioada recentă, avem de a face chiar cu o creştere, reflectând un dinamism demografic destul de rar
întâlnit în comunităţile teritoriale ale ţării. Lucrul este cu atât mai remarcabil cu cât o serie de localităţi rurale din preajma oraşului au cunoscut o creştere demografică accentuată, preluând o parte din cei care ar fi venit să se instaleze în oraş dar şi dintre clujeni.

Cartierul Gheorgheni include numeroase spații verzi, blocuri de 4-10 etaje și vile individuale. Accesul la mijloacele de transport în comun și căile rutiere largi, extinderea FSEGA a UBB, dezvoltarea Iulius Mall și a clădirilor de birouri, au condus la aglomerarea cartierului, fiind considerat unul dintre cartierele preferate ale orașului. Cartierul găzduiește Baza Sportivă Gheorgheni, inaugurată în 2017 (cel mai modern complex sportiv și de agrement din oraș), ce oferă acces gratuit tuturor cetățenilor. Cartierul Gheorgheni a devenit cea mai scumpă zonă, aici prețurile apartamentelor au atins valori foarte mari. Dezvoltarea din jurul Iulius Mall a transformat această zonă într-un extrem de apreciată. În cartierul Gheorgheni, în 2013 au fost tranzacționate 3 terenuri, 25 de case și 342 de apartamente, în timp ce în 2017 au fost tranzacționate un teren, 17 case și 642 de apartamente.

Cartierul Bună Ziua este relativ nou construit, într-o continuă dezvoltare, incluzând cu precădere vile individuale și blocuri rezidențiale de 4-10 etaje. Deoarece este o zona de dezvoltare imobiliară intensă, urbanizarea este de calitate redusă. Lipsesc spațiile verzi sau unitățile de învățământ. Zona Bună Ziua este printre cele mai bune exemple care s-au transformat radical în ultimii ani. O zonă în care acum câțiva ani nu era nimic, acum există mii de locuințe și alte funcțiuni. Cele mai multe proiecte imobiliare noi s-au construit chiar în jurul străzii Bună Ziua. Lipsa infrastructurii a determinat municipalitatea să oprească autorizațiile de construcții până ce vor lărgi strada. În cartierul Bună Ziua în 2013 au fost tranzacționate 9 terenuri, 6 case și 142 de apartamente, iar în 2017 cifrele au crescut spectaculos, 14 terenuri, 23 de case și 416 apartamente.

Cartierul Dambul Rotund este amplasat în partea de nord-vest a municipiului pe direcția de ieșire din Cluj-Napoca spre Zalău. Principalele artere de circulație sunt str. Maramureșului, str. Corneliu Coposu și str. Tudor Vladimirescu. Cartierul găzduiește cu precădere vile individuale și amplasamente industriale, fiind situat la periferia municipiului. În cartierul Dâmbul Rotund în 2013, tranzacțiile imobiliare au vizat 35 de terenuri, 17 case și 36 de partamente. În 2017 se observă o creștere semnificativă a numărului de apartamante tranzacționate. Astfel s-au tranzacționat 43 de terenuri,
54 de case și 186 de apartamente.

Colonia Borhanci este amplasat în sudul livezii Pallocsay și în estul coloniei Becas. Accentul este pus asupra dezvoltărilor imobiliare de tip rezidențial. Zona este preponderent alcătuită din locuințe individuale cu regim de înălțime P sau P+1E, existând însă și blocuri rezidențiale cu regim de înălțime de tip P+4E. Cartierul are o urbanizare de calitate slabă, lipsind elemente de infrastructură (utilități, drumuri), spații verzi amenajate, unități de învățământ, piețe agroalimentare etc. Cartierul Borhanci este un alt exemplu de urbanism haotic, unde s-a construit foarte mult, fără să se țină cont de infrastructură sau de alte facilități necesare celor care vor să se mute aici. Borhanci este al doilea cartier unde municipalitatea, depășită de situație a decis să suspende autorizațiile de construire. În 2013 în cartierul Borhanci au fost trazacționate 59 de terenuri, 2 case și 49 de apartamente. Prin comparație, în 2017 au fost tranzacționate 58 de terenuri, 33 de case și 220 de apartamente.

Colonia Sopor este localizată în partea de sud-est a municipiului în apropierea livezii Palocsay și a Cartierului Gheorgheni și Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinație rezidențială, cele mai multe fiind vile individuale. În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost intens dezvoltată, indicatorii urbanistici au făcut posibilă dezvoltarea de blocuri rezidențiale cu 4-10 etaje. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spații publice amenajate, piațete). În imediată vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheogheni, un complex sportiv și de agrement inaugurat în 2017. În Sopor în 2013 singurele tranzacții au vizat 23 de terenuri și o casă, aici nu existau apartamente. În 2017 însă, situația este total diverită. În acest an în Sopor s-au tranzacționat 64 de terenuri, 4 case și 115 apartamente.

Florești – dormitorul Clujului

Cererea foarte mare de locuințe la prețuri accesibile a determinat o dezvoltarea fără precedent pentru o comună din România. Florești a devenit cea mai mare comună din țară. În doar 10 ani, populația a crescut de la 7.500 de oameni la aproximativ 33.000 Desigur că pe lângă avantajul prețurilor mai mici decât în oraș. dezavantajul este ca s-a construit haotic, pe fiecare bucată de pământ rămasă neocupată. Lipsesc spațiile verzi, lipsesc spațiile de petrecere a timpului liber sau spațiile de joacă pentru copii. În ultimii 10 ani, în comuna Florești au fost ridicate 16.300 de locuințe, în timp ce în imensul Cluj-Napoca – aflat la numai 8 km distanță – s-au construit doar 12.400.

Clujul a devenit în ultimii 10 ani cel mai scump oraș când vine vorba de achiziționarea unei locuințe

Cluj-Napoca a deținut în ultimii ani prima poziție în ceea ce privește prețurile pentru apartamente sau case. Această creștere a debutat în 2010. La această dezvoltare imobiliară spectaculoasă și la creșterea prețurilor a contribuit dezvoltarea puternică și rapidă a industriei IT. Clujul este sediu pentru 1.350 de companii de IT și pentru 20.000 de ingineri și dezvoltatori de software, în creștere de la 12.000 câți erau în 2014. Cererea este mai mare decât oferta, astfel că prețurile apartamentelor și caselor au continuat să crească. Clujul este un oraș universitar, iar 100.000 de studenți anual vor să rămână să locuiască în continuare aici, studenți care au nevoie de o locuință. Un alt factor care a determinat această creștere este că peste 70% dintre locuințe sunt achiziționate cu banii jos, ceea ce dovedește un real interes pentru a investi în locuințe ce ulterior vor deveni chiriile proaspeților studenți.

Scumpirile au determinat dezvoltarea accelerată a zonelor limitrofe: Florești, Baciu sau Apahida.

Nu doar municipiul Cluj-Napoca a suferit o dezvoltare imobiliară spectaculoasă în ultimii 10 ani, ci și comunele din zona metropolitană, Florești, Baciu, Apahida. Chiar dacă în Florești, supranumit dormitorul Clujului, această dezvoltare a fost mult mai vizibilă, ea s-a extins și în Baciu și Apahida. Prețurile foarte mari au determinat că doar categoriile de persoane cu venituri mari să își mai permită să achiziționeze sau să închirieze o locuință în Cluj-Napoca. Astfel că, în special familiile tinere cu copii ce au nevoie de spațiu mai mare s-au orientat spre comunele limitrofe.

Ce cartiere urmează să se dezvolte în 2019?

Primarul Emil Boc a anunțat că dezvoltarea imobiliară a Clujului reprezintă o prioritate pentru 2019.Astfel, va fi finalizat un concurs de soluții pentru construcția noului cartier Sopor. Cartierul Sopor se va întinde pe circa 240 de hectare. Un alt punct de interes este reprezentat de Zona Lomb, acolo se va finaliza drumul de acces și se va alcătui un masterplan care să pregătească proiectul cunoscut sub numele de Cluj Innovation City, care va avea şi o componentă de locuire, dar şi un Silicon Valley de Cluj. De asemenea, o altă zona ce urmează să se dezvolte odată cu proiectul centurii metropolitane Valea Gârbăului. Acolo urmează să fie construite 23.000 de apartamente în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale.

Dezvoltarea imobiliară este blocată în cartierele Bună Ziua și Borhanci

Clujul imobiliar are potențial să se dezvolte și mai mult, însă în acest moment infrastructura trebuie adaptată. Până în urmă cu unul-doi ani, la Cluj-Napoca s-a construit într-un ritm accelerat, dar acum municipalitatea a fost nevoită să stopeze o serie de proiecte imobiliare până când se va reuși lărgirea arterelor și construcția centurii metropolitane. Primele cartiere afectate sunt Bună Ziua și Borhanci, dar primarul Emil Boc recunoaşte că sunt și alte zone unde există proiecte ce vor fi deblocate abia după existența unei infrastructuri potrivite, respecitv mult-așteptată centură metropolitană. Mai mult, despre cartierul Sopor, Boc a declarat că nu se va construi haotic, va trebuie să existe un plan pe care să îl urmeze dezvoltatorii imobiliari.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 2 ani 0 Comentarii

Prețul apartamentelor de vânzare in Cluj continuă să crească și pe perioada verii

Chiar dacă perioada de vară reprezinta o încetinire sezonieră pentru piața imobiliară, în Cluj-Napoca prețurile continuă să crească, menținând trendul început în aprilie. Astfel, în luna iunie, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a crescut cu 10 euro/mp, de la 1510 euro/mp în luna mai, la 1520 euro/mp în luna iunie. Cea mai mare creștere de prețuri s-a înregistrat în[...]

Citeste mai mult
Acum 10 luni 0 Comentarii

Cătălin Priscorniță, liderul anului în imobiliare în România, Blitz cea mai puternică agenție imobiliară din Cluj-Napoca a 5-a oară consecutiv!

Blitz a câștigat două prestigioase premii la ediția 2020 a Galei Profesioniștilor în Imobiliare, eveniment organizat an de an de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare și dedicat recunoașterii meritelor și premierii realizărilor în acest domeniu de activitate. În acest an, datorită restricțiilor specifice ale perioadei, evenimentul s-a desfășurat în premieră, integral online. În cadrul fiecărei secțiuni, juriul a cuprins personalități relevante[...]

Citeste mai mult
coming back soon