Yandex.Metrica

Va fi 2013 anul executarilor silite?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Desi noul Cod Civil simplifica mult procesul de executare silita a rau-platnicilor, o lege aflata in prezent in dezbatere publica poate amana cu doi ani executarea persoanelor fizice. Astfel, orice estimare cu privire la acest subiect poate fi suprimata din start daca alesii vor hotari sa acorde timp suplimentar celor ce nu si-au putut plati ratele la banci.

Noul Cod Civil impune un numar maxim de 3 licitatii, iar pretul bunului supus licitatiei poate scadea la 50%. Proiectul de lege poate insa sa blocheze piata executarilor silite, iar efectele vor fi foarte grave.

“Proiectul inclina din nou balanta in favoarea datornicilor, iar bancile vor fi si mai reticente in acordarea de credite. Nu ar fi cazul sa se intervina prin masuri care sa creasca nivelul de neperformanta pana la un nivel in care insusi sistemul financiar risca sa se prabuseasca”, apreciaza Aurelian Dochia, analist financiar.

Avocatul Codrut Avram este insa de parere ca o astfel de lege ar fi binevenita: “Avand in vedere conditiile economice vitrege, necontrolabile de catre clientii aflati in situatia de a fi executati silit, vorbim despre o masura excelenta. In plus, avand in vedere ca imobilele au preturi mai mici decat in momentul in care au fost semnate contractele de credit, bancile nu ar avea un beneficiu, ci dimpotriva, ar trebui sa vanda respectivele imobile la preturi mult mai mici, nerecuperandu-si astfel sumele pe care le-au imprumutat”.

Din pacate in momentul de fata nu exista o solutie de compromis, in care cele doua parti sa se intalneasca undeva la mijloc. Acest lucru se intampla in momentul in care, atat bancile, cat si rau-platnicii ar fi avantajati de o astfel de solutie. Pe de o parte, bancile trebuie sa vanda casele executate in pierdere, iar pe de alta parte clientii nu-si pot reesalona restantele financiare. Totul functioneaza dupa regula: “Platesti la timp sau esti executat!”

“Solutia alternativa ar fi ca respectivele banci sa fie mult mai intelegatoare, sa accepte o reesalonare. Este si in interesul bancilor sa nu execute pe cineva. Conditiile impuse de catre banci pentru aceste reesalonari sunt mult prea drastice pentru situatia economica a clientilor. Nu exista negociere, clientul ori accepta oferta respectiva, ori banca incepe executarea impotriva sa”, a declarat avocatul Codrut Avram.

Sursa: www.business24.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Case de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 7 ani 0 Comentarii

Obligatiile chiriasilor conform noului Cod Civil!

La sfarsitul anului 2011, a intrat in vigoare Noul Cod Civil al Romaniei, care prevede printre altele si unele reglementari in ceea ce priveste inchirierea locuintelor, respectiv drepturi si obligatii ale chiriasilor. Chiria se plateste in avans! In functie de durata contractului de inchiriere, chiria se plateste in avans dupa cum urmeaza: -in cazul ca chiriei pe o singura luna,[...]

Citeste mai mult
Acum 5 ani 0 Comentarii

Conversia in lei a creditelor, fara taxe suplimentare, ar putea fi posibila in cel mai scurt timp!

Proiectul de lege a fost semnat deja de 130 de parlamentari, in mare lor majoritate ai puterii, semn ca modificarea legislatiei actuale e doar o chestiune de timp. Nici acordurile cu institutiile financiare internationale sau cu cele ale Uniunii Europene, nu vor avea de suferit, mai ales ca mai exista cel putin un caz similar, cel din Ungaria. Conform proiectului[...]

Citeste mai mult