Yandex.Metrica

Unde şi de ce sunt locuinţele vechi mai scumpe decât cele noi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Uneori, preţul pe metru pătrat al unui apartament dinainte de Revoluţie poate fi mai mare decât cel cerut pentru o construcţie nouă.
Dacă te afli în căutarea unei locuinţe şi te-ai hotărât să optezi pentru un apartament vechi, probabil că ai făcut asta din cauza restrângerilor de buget. Nu întotdeauna însă o locuinţă într-un bloc construit înainte de 1989 îţi garantează o tranzacţie mai rentabilă. Potrivit indicelui imobiliare.ro, în două dintre cele şase mari oraşe ale ţării supuse analizei apartamentele noi scoase la vânzare sunt mai ieftine decât cele vechi. Asta prin prisma preţului raportat la metru pătrat.

Astfel, în Cluj, o locuinţă veche poate fi achiziţionată, în medie, cu 1.049 de euro pe metru pătrat, în vreme ce, într-una nouă, aceeaşi suprafaţă costă 973 de euro. De asemenea, în Constanţa, apartamentele vechi ajung la 1.024 de euro pe metru pătrat, faţă de 995 de euro pe metru pătrat, cât costă un imobil recent construit. (Valorile indicelui sunt cele valabile la sfârşitul săptămânii trecute.)

Preţul final mai mic, criteriu decisiv
Cum sunt motivele din spatele acestui paradox? „Chiar dacă valoarea comparabilă este preţul pe metru pătrat, de cele mai multe ori oamenii se uită la preţul final al apartamentelor”, explică Doru Lupeanu, Partner&Senior Consultant în cadrul firmei clujene Fix Up Marketing. Mai exact, în momentul în care vrea o casă, cumpărătorul se uită doar că un apartament nou costă 55.000-60.000 de euro, în timp ce unul vechi se încadrează între 40.000 şi 50.000 de euro. Comparaţia suprafeţelor şi a avantajelor specifice oferite de fiecare tip de locuinţă în parte ocupă un loc secundar. Astfel, puţini se gândesc la faptul că un apartament nou cu două camere are o suprafaţă de 60-65 de metri pătraţi, în timp ce unul vechi oferă doar 40-45 de metri pătraţi.

Menţinerea preţurilor apartamentelor vechi la acest nivel ridicat pare să fie favorizată de contextul financiar actual. „Nu există neapărat o preferinţă pentru apartamente vechi sau noi, depinde mai degrabă de posibilităţile financiare ale fiecăruia şi de deschiderea pe care o găseşte la bănci”, arată Lupeanu. În materie de locuinţe noi, cumpărătorii preferă zona Ziua, în timp ce, pentru blocurile vechi, cei mai mulţi caută cartierele Grigorescu, Fheorgheni şi o parte din Mărăşti.

Amplasamentul face diferenţa
Ceva mai altfel stau lucrurile în Constanţa. Reprezentanţii agenţiei locale Coriax explică preţul ridicat al locuinţelor construite înainte de Revoluţie din perspectiva amplasamentului. Astfel, blocurile vechi sunt situate în oraş şi beneficiază de infrastructura şi facilităţile acestuia, în vreme ce numeroase ansambluri noi se află amplasate în zonele mărginaşe, unde accesul este mai dificil. În cazul ansamblurilor rezidenţiale mai recente, care beneficiază de un bun acces către Constanţa, şi preţurile sunt ceva mai ridicate. Reprezentanţii Coriax sunt de părere că diferenţa la preţul pe metru pătrat se va menţine în favoarea locuinţelor vechi tocmai din punctul de vedere al amplasamentului. Asta pentru că un criteriu important de achiziţie este reprezentat de apropierea de locul de muncă, de şcoală, familie şi prieteni.
Sursa: Imobiliare.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Apartamentele din Cluj au ajuns in octombrie la aproape acelasi pret cu cel inregistrat in urma cu un an!

Cresterea preturilor locuintelor din Cluj s-a mai temperat in luna octombrie dupa saltul de 18 euro pe metru patrat, inregistrat luna trecuta. Astfel, valoarea indicelui imobiliare.ro a crescut de la 921 euro pe metru patrat la 924 euro pe metru patrat, in procente acest lucru traducandu-se intr-un plus de 0,3%. Interesant este faptul ca fata de octombrie 2011, pretul este[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Vesti bune pentru cumparatori la final de an!

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru luna noiembrie a scazut cu 0,8% fata de luna anterioara, ajungand la valoarea de 917 euro/metru patrat. Fata de aceeasi luna a anului trecut, apartamentele clujene sunt mai ieftine cu 3,6%. Este pentru prima data in ultimile luni cand preturile medii pentru apartamentele vechi si pentru apartamentele noi au acelasi trend descendent. Astfel, apartamentele noi[...]

Citeste mai mult
coming back soon