TVA zero pentru locuintele noi: Fictiune sau realitate?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Varianta eliminarii TVA pentru vanzarea de locuinte noi a fost lansata la sfarsitul saptamanii trecute si a starnit un val de reactii in piata imobiliara. Dezvoltatorii lauda ideea, insa consultantii se intreaba cum ar putea fi aplicata aceasta masura de statul roman.

Isi permite statul roman o astfel de masura?

Statul ar trebui sa elimine temporar TVA pentru vanzarile de locuinte noi, intrucat aceasta masura ar avea un efect psihologic ce ar debloca piata imobiliara, spunea la sfarsitul saptamanii trecute, Mihnea Serbanescu, director general si actionar majoritar al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, citat de Ziarul Financiar.

“Scutirea de la plata TVA se practica la noi pentru serviciile bancare, de asigurari si medicale, iar acest lucru le-a accelerat penetrarea. De ce nu s-ar aplica, temporar, si pentru locuintele noi, pentru a impulsiona segmentul constructiilor? Aceasta scutire nu ar insemna ca statul sa «piarda» TVA pe intregul pret al imobilului, ci doar pe marja aferenta dezvoltatorului. Acesta ar urma sa suporte integral TVA aferent costurilor de constructie”, ne-a explicat Mihnea Serbanescu.

Privita din prisma unui om de afaceri din domeniul imobiliar, masura poate reprezenta un impuls psihologic important pentru deblocarea pietei, considera Gabriel Sincu (foto), partener in cadrul companiei de consultanta Mazars, insa ridica mai multe intrebari pentru un specialist in fiscalitate.

Prima intrebare este daca isi permite statul roman sa ia o astfel de masura, precizeaza Sincu. Altfel spus, cat ar pierde bugetul de stat din TVA neincasat in cazul tranzactiilor care s-ar efectua si fara aceasta masura si cat ar castiga, pe de alta parte, din impozitul pe profit sau venit rezultat din tranzactiile suplimentare aduse de o asemenea masura?

O alta intrebare care se naste este daca se poate aplica o astfel de masura fara acceptul Uniunii Europene. “Daca nu gresesc, orice astfel de facilitate trebuie sa primeasca mai intai OK-ul de la Bruxelles inainte de a fi pusa in practica. Proces care nu se intampla de pe o zi pe alta”, subliniaza oficialul Mazars.

Gabriel Sincu se intreaba si daca aceasta ar fi o masura echitabila. De ce ar incuraja statul sectorul imobiliar si nu si un alt sector, precum vanzarea de autoturisme noi?

“De ce nu am aplica scutiri de TVA si la autoturismele noi care respecta anumite standarde de poluare sau la cele electrice, de exemplu? Sau de ce nu am elimina TVA la produsele alimentare de baza? Avem deci si o problema de echitate fiscala, la care trebuie sa raspundem inainte de a avansa o astfel de propunere”, detaliaza el.

Sursa: Wall-Street

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.