Yandex.Metrica

Tranzactiile imobiliare efectuate in absenta certificatului energetic pot fi invalidate in justitie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Eminentele cenusii ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au elaborat un proiect de lege conform caruia tranzactiile imobiliare pot fi invalidate de partile care au incheiat contractul sau de catre terti daca schimbul de proprietate sau inchirierea nu sunt insotite de certificatul de eficienta energetica al imobilului.

Acest proiect reprezinta, in fapt, o completare a Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Legislatia in vigoare prevede ca, incepand de la 1 ianuarie 2011, proprietarii de locuinte unifamiliale si apartamente din blocurile de locuinte trebuie sa puna la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi certificatul de performanta energetica.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a anunţat, in ianuarie, ca respectiva prevedere nu conditioneaza transferul de proprietate asupra cladirilor, iar instanta, executorul sau notarul nu pot impiedica in nici un fel proprietarul, cumparatorul sau chiriasul sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze.

Proiectul de lege initiat de MDRT prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/ proprietarul/ administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incat acesta sa ia la cunostinta despre performanta energetica a cladirii/ unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/ inchirieze.

Contractele incheiate fara respectarea acestei prevederi sunt supuse nulitatii relative potrivit prevederilor Codului Civil.

Acestea fiind spuse, merita remarcat faptul ca exigentele impuse noua de catre Uniunea Europeana sunt luate foarte in serios, fapt care nu poate decat sa ne bucure. Suntem, astfel, cu un pas mai aproape de standardele occidentale.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

1 Comments
 • certificat energeticacum 6 ani

  Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, peste media europeana.
  Certificatul energetic este defapt o directiva a Uniunii Europene si nu prea are legatura cu politica.

 • Adauga un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Website Protected by Spam Master


 • certificat energeticacum 6 ani

  Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, peste media europeana.
  Certificatul energetic este defapt o directiva a Uniunii Europene si nu prea are legatura cu politica.

 • Te-ar putea interesa si

  Acum 7 ani 0 Comentarii

  Sectorul industrial clujean in crestere!

  Suntem anuntati ca pana in 15 ianuarie 2012 se va inainta Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului proiectul de extindere a Parcului Industrial Tetarom I din zona Taietura Turcului. Proiectul este cuprins in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, ce include proiecte finantate din fonduri europene, in valoare de 82 de milioane de euro. "Suntem gata, vom depune ambele proiecte (pentru extinderea[...]

  Citeste mai mult
  Acum 8 ani 0 Comentarii

  Negocierile s-au incheiat. Agentia Nationala de Cadastru trece, in sfarsit, in subordinea Ministerului Dezvoltarii si Turismului

  Ni se aduce la cunostinta ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate a trecut, in sfarsit, din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Astfel, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii OUG, trebuie sa se incheie un protocol de predare-primire a Agentiei intre MAI si[...]

  Citeste mai mult