Yandex.Metrica

Top scumpiri si ieftiniri de preturi la apartamente in prima jumatate a lui 2013

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Preturile apartamentelor au scazut cu 4,5% in prima jumatate a anului, de la o valoare de 978 euro pe metru patrat, valabila la inceputul lui ianuarie, pana la nivelul de 934 euro pe metru patrat, consemnat la sfarsitul lunii iunie. Spre comparatie, in intervalul similar din 2012, preturile s-au diminuat cu doar 0,4%, in timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Fata de iunie 2012, preturile actuale sunt cu 5,4% mai mici, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

Unele mari orase ale tarii au avut un comportament deosebit fata de trendul resimtit pe plan national, consemnand chiar importante majorari de preturi. Alte centre regionale s-au conformat tendintei generale, insa cu ieftiniri mai mici decat media la nivel de tara.

Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta: orasele unde apartamentele s-au scumpit

In Cluj-Napoca, apartamentele s-au scumpit cu 3,8%, de la o medie de 896 euro pe metru patrat, la inceputul lui ianuarie, pana la un prag de 930 euro pe metru patrat, la finele lui iunie. Valoarea actuala este cu 2,6% mai mica decat cea din aceeasi perioada a anului trecut. Avansul consemnat in primele sase luni din 2013 a fost generat in cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit in perioada mentionata cu 7,4%, de la 825 la 886 euro pe metru patrat. Marja de crestere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperata, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 euro pe metru patrat.

In Timisoara, indicele Imobiliare.ro arata o scumpire de 1,5% a locuintelor vechi si noi in prima jumatate a anului, pornind de la o valoare de 785 euro pe metru patrat. Pretul actual, de 797 euro pe metru patrat, este la acelasi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. Avansul inregistrat de Timisoara in decurs de sase luni a fost dictat in mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi – acestia si-au majorat pretentiile cu 3,1%, de la 769 la 793 euro pe metru patrat util. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 euro pe metru patrat util.

In Constanta, trendul ascendent din prima parte a anului (+0,3%) a fost sustinut de evolutia preturilor la apartamentele noi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 864 la 882 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, in momentul de fata, pretul cerut pentru apartamentele vechi este acelasi ca la inceputul anului, respectiv 854 euro pe metru patrat.

Bucuresti, Ploiesti, Brasov in topul ieftinirilor

Capitala se situeaza pe primul loc in clasamentul reducerilor de preturi din marile orase. Aici s-a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 euro pe metru patrat. Fata de inceputul lui iulie 2012, pretul mediu cerut la ora actuala pentru o locuinta in Bucuresti, veche sau noua, este cu 3,4% mai mic. In ultimele sase luni, cele mai afectate de scadere au fost locuintele noi: acestea s-au ieftinit cu 4,4% in perioada mentionata, de la 1.278 la 1.222 euro pe metru patrat. Proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti si-au diminuat pretentiile cu 2,7% in acest rastimp, de la 1.046 la 1.018 euro pe metru patrat.

Ploiestiul este al doilea oras in topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la sase luni, de la 816 la 785 euro pe metru patrat. O buna parte din acest declin a fost consemnat chiar in luna iunie, cand preturile apartamentelor noi si vechi din oras s-au diminuat cu 2%, de la nivelul de 801 euro pe metru patrat atins in mai. Fata de jumatatea anului trecut, valoarea actuala este cu 5,1% mai mica.

In Brasov, indicele Imobiliare.ro indica o valoare de 835 euro pe metru patrat, in scadere cu 2,6% fata de inceputul acestui an. Fata de acum 12 luni, pretul mediu cerut in prezent pentru o unitate locativa in Brasov este cu 2,1% mai mic. In prima parte din 2013 declinul a fost vizibil mai accentuat pe segmentul apartamentelor noi – acestea s-au ieftinit cu 3,2%, de la 923 la 893 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o corectie de 2%, de la 844 la 827 euro pe metru patrat.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

______________
Despre Efin.ro

Lansat in 2009, portalul financiar www.efin.ro , lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo – verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.

Portalul financiar Efin.ro este administrat de Financial View Media Services SRL.

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon