Yandex.Metrica

Terenurile se vand prea scump

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform dezvoltatorilor imobiliari activi pe piata din Romania, locuintele continua sa fie inaccesibile pentru simplul motiv ca terenurile se vand prea scump, costurile suplimentare generate de aceste tranzactii influentand considerabil pretul unitatilor locative.

In ciuda faptului ca cifrele de pe piata libera au scazut in mod dramatic in ultima perioada, Romania inca nu a ajuns la maturitate imobiliara.

Bogdan Cernescu, directorul general al Erste Group Immorent, a declarat la un seminar pe teme imobiliare, ca, in opinia sa, pentru ca proiectele rezidentiale sa ajunga la cost rezonabil si, prin urmare, la un pret de vanzare mai accesibil, terenul pentru locuinte nu trebuie so coste mai mult de 100 de euro pe un punct de CUT (coeficient de utilizate a terenului, care in cazul locuintelor este de 3-3,5).

Potrivit acestuia, discutia ar trebui sa porneasca nu de la cat il costa pe dezvoltator sa finalizeze un bloc de locuinte, ci de la ce preturi aceste locuinte nou construite pot fi vandute.

Trebuie apoi sa mergem la costul de constructie si cel al terenurilor. Terenurile sunt inca scumpe, cel putin pentru dezvoltarile rezidentiale mari. Au scazut, dar nu au ajuns acolo unde trebuie sa ajunga“, a declarat acesta.

Opinia sa este susţinuta si de Daniel Fuchs, directorul general al companiei de consultanta in sectorul imobiliar Spiegelfeld. Acesta considera ca, in prezent, preturile de vanzare a locuintelor noi din Romania sunt nejustificat de mari, in mare parte din cauza costului terenurilor.

Singurul cost care poate fi redus in vederea scaderii preţului de vanzare a locuintelor este cel cu terenul, care se situeaza inca la niveluri foarte mari“, a spus Fuchs.

Antoniu Panait, directorul executiv al companiei Interprime Properties, parte a grupului suedez Ikea, care a cumparat anul trecut platforma Timpuri Noi din Bucuresti pentru 34,6 milioane de euro, a declarat ca „ preturile sunt mari. Am cumparat platforma Timpuri Noi, ceea ce e dovada ca suntem increzatori in piata romaneasca, dar in acelasi timp trebuie sa fim constienti de realitatile locale si internationale. Ne dorim o maturizare mai rapida a pietei pentru ca preturile terenurilor sunt mari.

Sursa: Evenimentul Zilei

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cele mai scumpe locuinte vandute in ultimul an

Cei de la publicatia Gandul au realizat un mic top al celor mai scumpe locuinte achizitionate in ultimul an. Se pare ca pentru o vila din zona Calarasi s-a cerut suma de 1,5 milioane de dolari. Insa, conform declaratiei lui Victor Zaharia, managing partner la Coldwell Banker Opera, compania care a intermedia tranzactia, clientul care s-a ales cu faimoasa vila[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Dezvoltatorii imobiliari nu-si pot lichida stocurile de locuinte noi

Starea economica deplorabila a Romaniei se traduce, printre altele, prin scaderea drastica a credibilitatii dezvoltatorilor imobiliari. Astfel, investitorii care nu si-au vandut apartamentele noi sunt pusi in trista situatie de a nu puta face absolut nimic pentru a-si amortiza, cel putin, costurile. Romania este, in acest moment, o tara a falimentelor si a insolventelor, motiv pentru care nimeni nu se[...]

Citeste mai mult
coming back soon