Yandex.Metrica

Terenuri impadurite pentru fostii proprietari deposedati de regimul comunist

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Reprezentantii unei asociatii a fostilor proprietari deposedati in perioada comunista sunt de parere ca una dintre variantele optime de despagubire ar fi atribuirea de terenuri impadurite si de terenuri agricole, o a doua cale de remediere a situatiei fiind direct legata de obligatiunile de stat.

Una dintre cele mai potrivite cai de rezolvare a problemei despagubirilor este atribuirea de terenuri impadurite in contul sumelor la care fostii proprietari au dreptul. Am propus aceasta cale si sper sa fie inclusa in viitoarea lege care va reglementa despagubirile. Statul are milioane de hectare“, a declarat Adrian Iurascu, presedintele Forumul Civic Romanesc, asociatia-umbrela care reuneste 11 organizatii de proprietari deposedati de regimul comunist.

In aceasta ordine de idei, reprezentantul fostilor proprietari sussine ca defrisarile iresponsabile s-ar diminua semnificativ odata ce padurile ar fi private.

Estimarile privind valoarea sutelor de mii de cereri de despagubire ajung la 20 de miliarde de euro, astfel ca nici macar privatizarea integrala a padurilor tarii nu ar rezolva problema. Un milion de hectare de paduri ar putea fi echivalat cu despagubiri in valoare de 1,5 – 2,5 mld. euro, in functie de tipul de padure de pe terenul respectiv.

Suprafata totala a fondului forestier din Romania este de 6,4 milioane ha, din care Romsilva administreaza 3,5 milioane ha de padure proprietatea statului si aproape 1 milion ha de padure din proprietatea privata.

Nimanui nu ii pasa si autoritatile nu au nici o solutie pentru a continua treaba lasata neterminata de Fondul Proprietatea si de despagubirile in natura. Din cele peste 820.000 de cereri de despagubire, estimez ca s-au reolvat abia 40%. In plus, acum procesul este blocat de disfunctionalitatile de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP)“, a adaugat Adrian Iurascu.

Problema despagubirilor va deveni in scurt timp critica, pentru ca in iulie anul viitor devine scadenta o decizie – ultimatum a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care cere Romaniei o noua lege si cai mai eficace de despagubire.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Castelul Gilau a fost retrocedat! (foto)

Castelul din Gilau, a fost retrocedat fostilor proprietari dupa un proces ce a durat 10 ani, ne anunta Citynews. Construit in anii 1300, de catre Episcopul Transilvaniei, Castelul Gilau a suferit mai multe transformari de-a lungul timpului, fiind reconstruit de catre lungul sir de proprietari de vita nobila pe care i-a avut. Initial resedinta de episcop, castelul devine in 1541[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Reabilitare termica pe banii Uniunii, pentru blocurile din municipiile resedinta de judet!

Daca locuiesti in unul din cele 40 de municipii resedinta de judet, din toamna acestui an vei avea posibilitatea sa-ti "innoiesti" blocul. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a reusit sa castige lupta (de convingere) cu membrii Comisiei Europene in problema Programului Operational Regional a activitatilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuit. Bugetul va fi asigurat atat din[...]

Citeste mai mult
coming back soon