Yandex.Metrica

Teodor Baconschi este indignat de interesul strainilor pentru terenurile agricole din Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, este de parere ca interesul crescand al investitorilor straini pentru terenurile agricole este esentialmente de rau augur.

Conform declaratiilor acestuia, tranzactiile, de altfel valide din punct de vedere legislativ, reprezinta o „confiscare” a proprietatii. In ciuda faptului ca piata imobiliara are numai de castigat de pe urma acestor investitori de peste granite, Baconschi este profund nemultumit.

Nu pot sa nu remarc pericolul cumpararii masive de teren agricol de catre cetateni ai altor state. Asistam la o confiscare a proprietatii. Exista interese imobiliare ori se doreste concesionarea acestora pentru autostrazi. Ar trebui sa franam acest proces“, a spus ministrul de externe.

Potrivit estimarilor presedintului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania), Nicolae Sitaru, circa un milion de hectare de teren agricol sunt in proprietatea unor cetateni straini. O statistica publicata in primavara anului trecut arata ca strainii detineau, la acea vreme aproape jumatate de milion de hectare de teren arabil in Romania.

Sunt un adversar al instrainarii terenurilor catre nerezidenti, dar nu sunt impotriva investitiilor in agricultura“, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

In aceasta ordine de idei, suntem informati ca suprafata arabila a Romaniei s-a redus fata de anul 2003 cu 1,2 milioane hectare.

La aceasta data nu mai discutam de 9,4 milioane hectare de teren arabil, ci de 8,1-8,2 milioane hectare. Practic, in mai putin de zece ani, daca luam in calcul recensamantul general agricol din 2003, vedem ca suprafata arabila a Romaniei a scazut cu aproape 1,2 milioane hectare. Nu este o suprafata oarecare“, a adaugat Tabara.

Am vrea sa prelungim macar cu trei ani interdictia persoanelor fizice din strainatate de a cumpara teren agricol in Romania. Am inteles de la comisarul european Ciolos ca Ungaria si Lituania au obtinut de la CE o prelungire a acestei interdictii pana in 2017. Asta ne dorim si noi“, a declarat Valeriu Steriu, presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Teodor Baconschi este nemultumit de interesul investitorilor straini pentru terenurile din Romania

Suntem informati ca Teodor Baconschi, Ministrul de Externe al Romaniei, este nemultumit de faptul ca strainii au achizitionat in mod agresiv si „industrial” terenuri pentru speculatii de factura imobiliara. Conform declaratiilor acestuia, investitiile celor de peste hotare reprezinta un abuz impardonabil, motiv pentru care accesul strainilor la terenurile noastre trebuie limitat, si asta in ciuda faptului ca proprietatile au fost[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Investitorii straini sunt interesati de terenurile agricole din Romania

Cotidianul britanic The Telegraph ne informeaza ca investitorii occidentali sunt din ce in ce mai interesati de terenurile agricole din Romania, suprafetele vandabile fiind incomparabil mai ieftine decat in tarile din Europa de Vest. Se pare ca terenurile scoase pe piata sunt achizitionate cu sume derizorii. Avand in vedere ca acest sector inregistreaza, la nivel mondial, un salt substantial al[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Tiriac investeste in terenuri agricole!

Omul de afaceri Ion Tiriac, dupa o perioada de liniste si de analiza a situatiei post-criza, a hotarat ca ar fi o miscare inteligenta sa activeze si in alte domenii, cum ar fi agricultura, IT-ul si energia regenerabila. Astfel, el si-a anuntat intentia de a achizitiona terenuri agricole si, in acelasi timp, de a dezvolta un proiect in agricultura in[...]

Citeste mai mult