Yandex.Metrica

Taxarea chiriilor: Ce se va intampla cu preturile acestora?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

O taxa suplimentara ar trebui sa se reflecte, in mod normal, in pretul cerut pentru bunul sau serviciul taxat, insa pe piata chiriilor aceasta logica economica nu este neaparat valabila, sustin specialistii din imobiliare.

Astfel, introducerea platii contributiilor la sanatate pentru toate veniturile din chirii nu va afecta preturile din piata, efectul cel mai probabil fiind o crestere insemnata a numarului deja mare al proprietarilor care fac evaziune.

“Intr-o piata normala, orice cost suplimentar, deci inclusiv taxe sau impozite, se regaseste pana la urma in pretul final al acelui serviciu sau produs pentru care este aplicat respectivul cost. Pe de alta parte, doar o parte infima dintre proprietarii care inchiriaza incheie contracte, iar efectul cel mai probabil al acestei masuri va fi cresterea tentatiei de a nu incheia un contract de inchiriere, pe o piata destul de libera cum e cea a chiriilor, pentru a nu plati taxe suplimentare”, a spus Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

Leonard Munteanu, specialist marketing al companiei Blitz Imobiliare, considera, de asemenea, ca extinderea obligativitatii platii CASS pentru toti proprietarii care inchiriaza nu se va oglindi in pretul chiriilor.

“Si in prezent se platesc taxe pentru asigurari de sanatate de catre acei proprietari care nu au alte surse de venit in afara celor obtinute din inchiriere. Acest lucru nu s-a facut simtit in valoarea chiriilor si cel mai probabil nu se va face simtit nici in viitor, odata cu introducerea acestei taxe cu titlu obligatoriu pentru toti proprietarii de locuinte de inchiriat”, a mentionat reprezentantul Blitz Imobiliare pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, masura este una “echitabila, pentru ca nu pot fi judecate in mod diferit doua situatii similare si pentru ca aceste taxe, calculate procentual, trebuie sa se refere la toate veniturile pe care le incaseaza o persoana intr-o anumita perioada de timp”.

Leonard Munteanu subliniaza faptul ca tactica de a nu declara la Fisc intreaga valoare a chiriei incasate, pentru a plati un impozit mai mic, la care recurg multi proprietari, nu este utila in cazul cotei CASS.

“Acest lucru nu-i va ajuta foarte mult in ceea ce priveste contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate, baza de calcul pentru acestea neputand fi mai mica decat salariul minim brut pe economie, care este de 800 de lei incepand cu 1 iulie 2013”, a precizat reprezentantul Blitz Imobiliare.

In prezent, sunt exceptate de la plata contributiei persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii mai mici de 740 de lei, PFA, intreprinderi individuale, profesii libere si activitati agricole, aceste exceptii urmand sa fie eliminate de la 1 ianuarie 2014.

Articol realizat in colaborare cu ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de inchiriat in Cluj Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Chiriasul- victima pietei imobiliare romanesti!

Desi am depasit o perioada de criza imobiliara profunda, care a avut darul de a taia fara mila in preturile locuintelor, nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul chiriilor. Preturile chiriilor in marile orase nu a scazut foarte mult fata de perioada de boom imobiliar, transformand chiriasii in "victime" preferate ale pietei imobiliare actuale. Care sunt motivele pentru care chiriasul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata globala de birouri a iesit timid din recesiune in a doua parte a lui 2010

Piata globala de birouri a inregistrat in a doua partea a anului 2010 o crestere a cererii, ceea ce a determinat o reducere a spatiilor disponibile, precum si o crestere de 1% a chiriilor, potrivt datelor companiei de consultanta Cushman&Wakefield. Cererea de spatii de birouri a crescut pe fondul cresterii activitatii companiilor, ceea ce a determinat cresterea chiriilor in multe[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Piata chiriilor se resimte de pe urma plecarii studentilor in vacanta

Piata chiriilor din centrele universale inregistreaza, in aceasta perioada estivala, o scadere de aproximativ 11%, situatie care, conform analistilor imobiliari, va reveni la un relativ normal odata cu reintoarcerea studentilor din vacanta. In aceasta ordine de idei, garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza, in medie, cu 120 de euro pe luna. In prezent, pe piata exista cu 21% mai multe garsoniere[...]

Citeste mai mult
coming back soon