Yandex.Metrica

SUA devine, incet dar sigur, o tara a chiriasilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Una dintre componentele esentiale ale celebrului vis american este proprietatea, componenta care, in sumbra lumina a recentei crize economice, pare sa devina irelevanta.

Desi mentalul colectiv este structurat aproape iremediabil in jurul acestui aspect social, statisticile arata ca numarul americanilor care nu-si pot permite achizitionarea de locuinte noi creste intr-un ritm alert.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CBS News/The New York Times, cetatenii americani considera dreptul de proprietate esential existentei intr-o societate civilizata. In ciuda acestei apetente, americanii fac tranzitia de la statutul de proprietari la cel de chiriasi.

Piata imobiliara din SUA este si ea fluctuanta, fapt care invalideaza, cel putin temporar, unele predictii ale economistilor. Segmentul rezidential a inregistrat, in luna iunie, un salt relativ consistent, dezvoltandu-se aproximativ 629.000 de case noi, cifra deloc neglijabila in contextul ultimelor 5 luni de penurie locativa.

Constructiile de case unifamiliale au crescut cu circa 9%, iar sectorul locuintelor multi-familiale a inregistrat o crestere de 30,4%. In ciuda acestor procente pozitive, eminentele cenusii de peste oceane sustin ca piata rezidentiala ramane esentialmente neschimbata.

Totul depinde, asa cum bine stim cu totii, de circumstantele macroeconomice. Potrivit Wall Street Journal, rata somanului a crescut, in luna iunie, la 9,2%, cifra relativ incorecta si inoperanta, asta in conditiile in care n-au fost luati in calcul americanii care-si cautau de lucru in perioada pre-recesiune.

Cei care au avut norocul de a nu-si fi pierdut locurile de munca sunt pusi in situatia de a-si vedea veniturile reduse in mod perioadic. Intr-o alta trista categorie se inscriu cei care-si gasesc doar job-uri cu jumatate de norma. In aceste conditii, nu este de mirare ca americanii nu-si mai pot permite sa fie proprietari.

Morgan Stanley a emis un raport in care se arata ca, daca s-ar exclude rau platnicii, rata proprietarilor din SUA ar fi de numai 59,7%, adica la un nivel  foarte scazut in raport cu perioadele pre-recesiune. Daca s-ar adauga si cei 7,5 milioane de rau platnici, ponderea proprietarilor ar creste la 66,4%.

Strategul imobiliar al Morgan Stanley, Oliver Chang, a declarat pentru Bloomber ca, din cauza numarului mare de executari silite si pe fondul inaccesibilitatii creditelor, America „se indeparteaza de o societate a proprietarilor” si se transformă intr-una a chiriasilor.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Sugestii pentru o revitalizare a pietei imobiliare

In ultimele zile am fost informati ca segmentul constructiilor va cunoaste in urmatorii ani o crestere fulminanta, Romania ajungand sa constribuie la piata mondiala cu aproximativ 22 miliarde de euro. Europa Centrala si de Est va deveni, astfel, a doua cea mai performanta piata din lume, surclasata doar de piata asiatica. Rata de crestere anuala a acestui sector european va[...]

Citeste mai mult
coming back soon