Yandex.Metrica

Starea pietei imobiliare in 2011

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Expertii de toate facturile si orientarile profesionale sustin ca, in ciuda aparentelor, Romania iese, incet si sigur, din recesiune, ceea ce inseamna ca piata imobiliara, ca sector esential al economiei, este pe cale de a reveni la starea de echilibru stabil inregistrata inainte de colapsul mondial.

Daca acest optimism este justificat sau nu, ramane de vazut. Ceea ce putem noi face este sa asimilam astfel de judecati cu scepticism si sa ne concentram mai intens pe analiza datelor concrete livrate in mod constant de diversele publicatii de profil.

Conform unui articol publicat de Money.ro, starea pietei imobiliare este, in cel mai bun caz, modesta, singurul segment care a inregistrat cresteri pozitive in acest an fiind cel al apartamentelor. Restul, asa cu era de asteptat, cade inca sub incidenta scaderilor mai mult sau mai putin considerabile.

Cu exceptia municipiului Cluj-Napoca, unde s-a inregistrat o scadere de1,6% a preturilor apartamentelor vechi, acest sector imobiliar a cunoscut, la inceput de 2011, doar valori pozitive. Astfel, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Constanta (2,7%), in timp ce Bucurestiul a inregistrat o majorare de doar 0,8 %. Timisoara (1,5%), Brasovul (0,8%) si Iasi-ul (0,5%) au cazut si ele sub incidenta cresterilor pozitive, chiar daca valorile nu au fost iesite din comun.

In ceea ce priveste apartamentel noi, singurele orase in care s-au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin considerabile au fost Iasul (-10,7%) si Brasovul (0,7%). Cea mai mare crestere a preturilor apartamentelor noi a fost inregistrata in Cluj-Napoca, unde sumele solicitate au sarit la +5,3% in primele 3 luni ale anului.

Trecem acum la sectoarele imobiliare care nu o duc atat de bine. Astfel, casele si vilele construite inainte de 1990 s-au vandut, cu exceptia Clujului, unde s-a inregistrat o crestere de 1%, cu preturi tot mai mici. Cea mai mare scadere a cunoscut-o Timisoara (14%). Bucurestiul a inregistrat o scadere de 8,4%, Constanta de aproximativ 6,8%, iar Brasovul de numai 0,8%.

In ceea ce priveste casele si vilele construite dupa 1990, situatia nu este cu nimic mai buna. Cu exceptia Brasovului si a Timisoarei, unde s-au inregistrat cresteri de 4, respectiv 01%, preturile au scazut cu valori cuprinse intre -7,2% in Constanta si -1,8% in Cluj-Napoca.

Nici terenurile pentru constructii n-o duc mai bine. Brasovul a inregistrat, in acest sens, o scadere de 15,8%, Clujul de 13,7%, in Constanta preturile au scazut cu 5%, iar Bucurestiul a inregistrat o scadere de 3%.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii nu investesc in locuinte noi

Romania este in plina recesiune. Sau daca nu in plina recesiune, cel putin intr-o recesiune a recesiunii. De fapt. Romania nu mai este in recesiune. Romania este acum in convalescenta. Recesiunea a trecut. Romania este pe drumul cel bun. Iata ce intelegem noi din declaratiile contradictorii ale expertilor de toate facturile. Romania este si nu este in recesiune. Romania isi[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

O posibila resuscitare a pietei constructiilor

Piata de constructii din Romania este, daca nu la pamant, cel putin grav avariata de recentele evenimente de factura economica. In ciuda faptului ca predictiile sunt sumbre, exista voci care sustin ca acest sector este pe cale de a-si reveni si de a ajunge la un nivel de stabilitate relativ similar cu cel inregistrat inainte de recesiune. Razvan Bobe, Director[...]

Citeste mai mult
coming back soon