Yandex.Metrica

Specialistii isi dau cu parerea. Piata imobiliara romaneasca este imatura

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata imobiliara din Romania este atat de instabila si de inoperanta incat eventuala iesire din criza a economiei mondiale nu va aduce corecturile necesare acestui segment problematic.

In ciuda faptului ca raporturile de forte internationale influenteaza in moduri complexe dinamica micii noastre tari, specialistii pietei locale sunt de parere ca situatia actuala este efectul direct si incontestabil al unei crase lipse de maturitate.

Ministrii recunosc ca exista o problema a calitatii in constructii, investitorii fug piedicile pe care le pune statul, iar dezvoltatorii militeaza impotriva economiei gri, care le taie din start accesul la segmente importante de clienti.

In 2004, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la care s-a adaugat un climat bun in toata Europa, era o linie buna de crestere, deci ne-am prefacut ca avem o piata. Am adus toti actorii necesari pentru asta. Atunci au inceput si cumparaturile masive de pe hartie. Dar toate aceste lucruri nu se pot intampla fara o piata matura. Asta inseamna profunzime, stabilitate, predictibilitate. Acum, trebuie sa reexaminăm intregul context.“, arata Alexandros Ignatiadis, CEO Octagon Contracting&Engineering.

Autoritatile guvernamentale s-au autosezizat si au purces la corectarea erorilor identificabile in sector imobiliar. In aceasta ordine de idei, regulamentul care se refera la verificarea calitatii in constructii a intrat partial in vigoare si urmeaza sa fie aplicat intr-o forma foarte ne-romaneasca, ceea ce inseamna ca se va face treaba mai buna, cu oameni mai putini.

Domeniul real-estate comporta multiple provocari. Fiecare dintre participantii la aceasta piata incearca sa gaseasca rezolvari proprii din perspectiva experientei si pregatirii personale. S-a pus problema calitatii in constructii. Sistemul calitatii in constructii a cunoscut, inca din 1995, o continua imbunatatire. Incercam sa avem mai putine organisme care verifica si controleaza calitatea in constructii, dar aceste organisme sa fie mai bine pregatite si mai prezente in piata.“, a declarat  Eugen Curteanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Potrivit jucatorilor imobiliari, aceasta ar trebui să fie ultima grija a statului. TVA-ul prea mare pentru o anumita categorie de locuinte, salariul mic trecut pe cartea de munca sau restrictionarea creditelor sunt cele mai mari probleme ale lor.

Una dintre problemele pe care eu si colegii mei, doamna Ministru, le avem permanent cu investitorii in piata imobiliara este reducerea TVA-ului pentru piata constructiilor. Noi pistonam inspre reducerea TVA-ului, ceea ce evident ar duce la costuri mai reduse pentru constructii, la cladiri pe care sa si le permita mult mai multa lume… Dar noi ne dam seama ca Romania ar trebui sa se bazeze pe o clasa de mijloc suficient de consistenta, suficient de puternica sa isi permita locuintele pe care ei le construiesc. Aceasta clasa, la momentul acesta, nu este suficient de bine formata, consolidata, si de aici deriva majoritatea problemelor, in opinia mea.“, declara reprezentantul Ministerului Dezvoltarii.

Dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa construiasca pentru romani si pentru timpurile pe care le traversam, iar acest lucru se traduce in suprafete mici, preturi mici si beneficii mari.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon