fbpx Yandex.Metrica

Specialistii dezaproba mansardarea fara voia vecinilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Mansardarea blocurilor de locuinte se va putea face fara acordul tutoror proprietarilor din cladire, potrivit noii Legi 170/2010, potrivit evz.ro. Un aspect interesant al noilor norme prevede ca pentru realizarea lucrarilor de mansardare este nevoie de acordul a doar doua treimi din locatari. Specialistii clujeni in arhitectura si membri ai Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU) nu sunt de acord cu noile reguli.

Legea sustine ca “incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor” si “instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor”.

Arhitectii clujeni se tem de consecintele pe care le vor avea noile norme si asupra esteticii orasului. “Aceasta lege nu poate sa aiba consecinte foarte bune. Este o problema complicata, cu un efect covarsitor estetic si functional negativ. Un efect cat de cat acceptabil este inexistent. Toata aceasta actiune de mansardare a locuintelor primeste o incurajare. Multe regulamente urbanistice din alte orase din tara nu permit asta”, a declarat arhitectul Eugen Panescu, membru CTATU.

Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si membru in aceeasi comisie, caracterizeaza aceasta lege ca fiind “ingrozitoare”. “Este ingrozitor. Dreptul la proprietate permite sa te exprimi. In acest caz, daca nu e unanimitate, atunci e justitia care trebuie sa isi spuna cuvantul. Dureaza, intr-adevar, dar asta e pretul. Nu vad niciun motiv ca cineva sa fie de acord cu asa ceva, numai daca sunt niste beneficii foarte clare. S-a format chiar o piata a mansardarilor”, a explicat Tiganas. Acesta pune accent si pe problemele pe care le ridica legea. “Una e de principiu si una e legata de proiect si de imagine”, a continuat presedintele OAR.

Clujul isi poate stabili propriile reguli

Panescu a apreciat ca fenomenul de construire de mansarde nu mai este atat de prezent din cauza crizei, dar si pentru ca in multe cazuri “restrictiile structurale nu permit mansardarea”. Mansardarea are implicatii serioase care trebuie sa fie acceptate de cei are vor fi afectati, sustin specialistii. “Cu un acord majoritar poate ar fi OK sa se aprobe niste reparatii, dar nu niste modificari substantiale. Daca e o cladire de trei etaje, de exemplu, o mansardare ar insemna o crestere cu 25% a suprafatei, a numarului de persoane care locuiesc acolo. Trebuie si parcari. Sincer, m-am revoltat cand am vazut legea”, a adaugat Tiganas.

Interesul manifestat pentru acest tip de lucrari a dus la crearea unei “piete a mansardarilor”, in opinia specialistilor. Cu toate acestea, se asteapta normele de aplicare a legii. “In ceea ce priveste dreptul de proprietate sunt doua directii care trebuie urmarite si anume vointa proprie a fiecaruia si vointa comunitatii, prin administratie. Asteptam sa vedem si normele metodologice. Oricum, municipiul Cluj poate pune o regula mai dura pentru ca vrem sa traim mai bine, dar depinde de Consiliul Local”, a subliniat Tiganas.
In cele mai multe cazuri, asociatiile de proprietari au fost de acord cu mansardarile in urma unor negocieri care le-au adus locatarilor geamuri termopan sau blocuri izolate termic.

Noile prevederi legislative vin sa completeze Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare numarul 7/1996 si Legea locuintei numarul 114/1996. Legea 170/2010 a trecut de Parlament si urmeaza sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu.
Sursa: City News

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

11 banci acorda credite prin "Prima Casa 4"

Am fost informati saptamana trecuta ca CEC Bank si-a revizuit normele interne si ca, imediat ce va primi acordul BNR, va oferi primele credite clientilor care vor sa achizitioneze apartamente sau case in lipsa unui capital monetar personal. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai putin[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

CEC Bank acorda credite pentru termoizolari

Suntem informati ca CEC Bank si producatorul de materiale de constructii Adeplast au semnat un protocol prin care institutie financiara va acorda credite cu dobanda subventionata asociatiilor care vor sa deruleze lucrari de izolare a blocurilor. In aceeasi ordine de idei, ni se aduce la cunostinta faptul ca respectivele asociatii vor fi obligate sa acopere, din fonduri proprii, nu mai[...]

Citeste mai mult
coming back soon