Yandex.Metrica

Spațiile de birouri din Cluj-Napoca: generoase, moderne și piață ofertantă. Vezi care sunt cererile chiriașilor și prețul mediu pe oraș.

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Clădirile și alte tipuri de spații pentru birouri din Cluj-Napoca sunt din ce în ce mai numeroase. Imobilele construite recent cu acest scop prezintă o serie de avantaje pe care cele dezvoltate în trecut poate nu le dețin. Cu toate acestea, mulți proprietari de afaceri preferă să închirieze și case pentru desfășurarea activității de birou. La fel ca în cazul clădirilor construite cu acest scop, prezintă unele avantaje.

În acest articol detaliem împreună cu specialiștii Blitz aspectele caracteristice spațiilor de birouri din municipiu, provocările din domeniu și multe altele.

Care sunt cele mai căutate zone pentru închirierea unui spațiu de birouri?

Din experiența agenților Blitz, zonele care prezintă cel mai mare interes pentru închirierea unui spațiu destinat activității de birou sunt: centru, zonele din apropiere, precum cartierele Andrei Mureșanu și Zorilor sau Piața Cipariu și zona Iulius Mall.

Dincolo de localizarea pe hartă, proprietarii de afaceri mai iau în considerare și o serie de alte criterii atunci când aleg o clădire unde să-și desfășoare activitatea. Paul Maluczan, Master Broker II Blitz, detaliază: „zonele care oferă o infrastructură urbană dezvoltată, apropierea de grădinițe, școli, mijloace de transport în comun, zone unde angajatorii pot oferi angajaților facilități în bunul mers al vieții cotidiene.”

Aceste aspecte pot face diferența în recrutarea de personal. Mai ales în industria IT, locația firmei se poate să fie motivul pentru care viitorii angajați aleg un loc de muncă în detrimentul altuia.

Ce trebuie să ofere aceste spații de birouri?

Munca de birou implică mai multe tipuri de activități. De aceea și locul de desfășurare este bine să răspundă nevoilor personalului. Cele mai căutate spații conțin cel puțin o zonă de tip open space, care poate fi personalizată, mai multe săli de ședințe și încăperi ce pot fi utilizate drept birouri de dimensiuni mai mici, băi multe și un loc de servit masa ori o chicinetă.

Avantajul principal al clădirilor de birouri construite în ultimii ani este acela că sunt gândite încă de la început în acest sens. Totodată, nu orice firmă preferă o clădire de birouri. Mulți proprietari se îndreaptă și spre case individuale. Acestea oferind într-o anumită măsură mai multă personalitate sediului și mai multă independență.

Cât de ofertant este Clujul la acest capitol?

„Piața de birouri s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani, cu zeci de mii de metri pătrați livrați în fiecare an. Azi putem spune că avem oferte pentru cei care cauta spații de birouri și care pot satisface aproape orice nevoie, indiferent cât de atipică ar fi aceasta.” adaugă Paul Maluczan, Master Broker II Blitz.

Acest lucru reprezintă un aspect extrem de important și pozitiv pentru oraș. Vestea și mai bună vine atunci când vorbim despre cerere. Multe companii decid să reloce activitatea într-o zonă diferită și într-o clădire clasa A, unde mediul de lucru este unul modern, atât din motive practice, cât și pentru atragerea noilor angajați.

„Datorită cererii foarte mari și construcțiile de tip sunt din ce în ce mai multe. Construcțiile noi stârnesc cel mai mare interes pe piața clujeană, deoarece au în dotare, din start, tot ceea ce caută clienții de spații de birouri. Acest lucru determină și alte firme cu puncte de lucru deschise în țară, dar și în străinătate să fie interesate de a deschide punte de lucru și la Cluj-Napoca, cât și datorită forței de muncă calificată.” completează Andra Pop, Senior Broker I Blitz.

Care sunt prețurile de închiriere a unui spațiu de birouri?

La nivel de oraș, prețul mediu de închiriere a unui spațiu de birouri se situează între 9 și 10 euro pe metru pătrat. Firmele care închiriază spații în această categorie de preț sunt în general firme mari sau care sunt în continuă dezvoltare. Acestea își doresc mai mult spațiu și mai multe facilități pentru angajați, cum sunt call center-urile sau companiile de gestiune.

Cu toate acestea, la Cluj-Napoca se pot închiria și spații de birouri la prețuri mai reduse – între 5 și 6 euro pe metru pătrat. Firmele care aleg această categorie de preț sunt firme mai mici, cu angajați mai puțini din domenii precum contabilitate sau diverse activități bazate pe fondurile europene.

Vârful prețului de închiriere a unui spațiu de birouri este de 20 euro pe metru pătrat.

Conform Indicelui Blitz, în luna octombrie 2018, prețurile de închiriere a spațiilor de birouri în cele mai importante zone sunt:

  • Centru: 11 euro/mp
  • Zorilor: 11 euro/mp
  • Mărăști: 9 euro/mp
  • Gheorgheni: 9 euro/mp
  • Grigorescu: 8 euro/mp

Pentru toate ofertele Blitz disponibile în acest moment urmăriți acest link.

Ce-și doresc chiriașii? Dar proprietarii?

Chiriașii în primul rând vor fi atenți la localizarea clădirii, fie că este una de birori sau o casă individuală. Apoi, unul dintre aspectele ce încă mai căută rezolvări la nivel de oraș este numărul parcărilor disponbile. „Parcările sunt un lux necesar.” menționează Andra Pop, Senior Broker I Blitz.

„Compartimentarea excesivă și deseori inutilă pe care o găsim în spațiile situate în cladiri vechi, care chiar și amenajate și finisate oferă de multe ori suprafețe inutilizabile pentru companii. Azi orice companie dorește să fructifice cât mai mult suprafața utilă pe care o plătește și care nu este ieftină.” completează Paul Maluczan, Master Broker II Blitz.

Fără îndoială că atunci când vorbim despre închirierea unui spațiu de birouri, majoritatea clienților preferă contractele pe cel puțin 2-3 ani. Iar industria preferată a Clujului în acest moment este cea de IT.

Pe de cealaltă parte se află proprietarii acestor spații, care caută să le închirieze la prețuri cât mai avantajoase. De multe ori prețurile poate depășesc nivelul real din piață, iar acest lucru determină inactivitate pe termen mai lung. Pentru o estimare realistă, puteți consulta atât Indicele Blitz, cât și Instrumentul de Evaluare Blitz.

Pe scurt, piața spațiilor de birouri disponibile la Cluj-Napoca este și ea în continuă creștere, odată cu dezvoltarea orașului. În ultimii ani este și ofertantă, lucru ce satisface nivelul cererii. Un lucru și mai bun îl reprezintă modernizarea spațiilor sau construirea acestora direct pe nevoile existente. Chiriașii au de unde alege, indiferent de exigențele gusturilor și ale nevoilor.

Specialiștii Blitz vă stau mereu la dispoziție atunci când doriți închirierea unui spațiu dedicat activității de birou și nu numai. Îi puteți contacta aici sau la Call Center-ul Blitz: 0264.333.777.

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru spațiile de birouri de închiriere din Cluj-Napoca și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Cum pot chiriasii cladirilor de birouri sa economiseasca o jumatate de milion de euro anual?

Chiriasii cladirilor de birouri din afara capitalei pot economisi pana la 500.000 de euro pe an, conform unui studiu realizat de Colliers International Romania. Companiile care detin cladiri de birouri clasa A de eficienta energetica si care au si un certificat "verde", pot obtine din partea autoritatilor locale reduceri semnificative la plata taxelor de proprietate. Startul s-a dat la Cluj,[...]

Citeste mai mult
top 5 cele mai bine cotate cartiere din Cluj
Acum O săptămână 0 Comentarii

Top 5 Cele mai bine cotate cartiere din Cluj-Napoca

Ianuarie este una din lunile de vârf pentru tranzacții imobiliare, mai ales în ce privește materializarea, după Sărbători, a intențiilor de cumpărare. Este perioada marilor decizii! Recomandarea specialiștilor Blitz este să profiți de prețurile în scădere din ultimele trei luni și să faci acum pasul pe care ai tot așteptat să-l faci pe durata lui 2020. Dacă ai avut îndoieli,[...]

Citeste mai mult
coming back soon