Yandex.Metrica

Si Grecia incepe sa ne concureze pe rezidential: 180.000 € o vila la mare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Casele de vacanta din tara au devenit un business tot mai putin profitabil. La Mamaia, preturile caselor au coborat la cel mai jos nivel din ultimii ani. Criza a ieftinit oferta imobiliara de pe acest segment in toata zona mediteraneana.

A cumparat un apartament de tip penthouse intr-unul din blocurile cu vedere la mare din Mamaia pe care a platit 700.000 de euro. Acum incearca sa scape de proprietate cu 350.000 de euro, insa nu gaseste cumparatori nici macar la acest pret. In situatia companiei Mer­cury Development, care a incercat sa speculeze pe boomul imobiliar, sunt multi alti investitori care si-au scos imobilele la vanzare. In Mamaia, oferta de proprietati depaseste cu mult inte­resul manifestat pe piata, ca sa nu mai vorbim despre cerere. Numai pe seg­mentul hoteluri sunt peste 13 unitati de diferite categorii scoase la vanzare in toata statiunea, spune reprezentantul unor investitori din Austria, prezent la targul Regata Imobiliara, organizat de Imopedia in statiunea Mamaia. „Majo­ritatea hotelurilor de vanzare au un pret de pornire cel putin dublu fata de valoarea reala. Am vazut un hotel (Riviera – n.r.) pe care proprietarul cerea peste 20 de milioane de euro, desi toata afacerea nu ar fi meritat mai mult de 5”, observa sursa citata.

Cel mai recent anunt privind vanza­rea unei afaceri hoteliere se refera la Hotel Victory Mamaia. Cladirea cu as­pect de camin pentru nefamilisti (dar pozitionata excelent) este scoasa la van­zare contra sumei de 1,29 milioane de euro. Imobilul de 1.300 mp construiti si 20 de camere duble este clasificat la 3 stele si se afla in centrul statiunii Ma­maia.

O tara mai accesibila

Pe litoralul romanesc, cei care cum­para sunt, in general, persoane care locuiesc destul de departe de mare. Constantenii, dar si bucurestenii prefera alte meleaguri pentru investitii in case de vacanta, primarul celui mai mare oras romanesc de la Marea Neagra, Radu Mazare, fiind un exemplu in acest sens.

Situatia creata pe piata proprietatilor hoteliere de pe litoralul romanesc nu este ceva exceptional. Lipsa unui flux permanent de turisti a afectat in egala masura afacerile cu hoteluri si pensiuni, dar si segmentul rezidential al caselor de vacanta. Criza nu a facut discriminari, lovindu-i atat pe speculatori, cei care erau focusati pe revanzarea proprie­tatilor, cat si pe consumatorii finali. Astfel, majoritatea ansamblurilor de locuinte construite in ultimii doi-trei ani au tintit segmentul mediu plus, ori aces­ta a suferit cel mai mult in urma crizei. Asa se explica faptul ca ansamblurile rezidentiale care ofera apartamente in blocuri construite in ultimii ani de-a lungul tarmului, pe directia Mamaia-Navodari, listeaza acum preturi cuprin­se intre 700 si 900 euro/mp. Acestea sunt sub preturile practicate de catre dezvol­tatorii din Bucuresti, unde indicele imo­biliar, reprezentand pretul mediu pe piata de profil, este de 1.450 euro/mp.

Si pe segmentul premium si lux valorile proprietatilor au scazut, de la 2.500-2.800 euro/mp pana la 1.000 euro/mp.

In pofida sca­derii pretu­rilor la imobi­lele de vacanta de pe litoralul romanesc, cli­en­tii nu se in­ghesuiesc sa cumpere. Una dintre posibi­lele explicatii ne este data de George Marinica, broker imobiliar al firmei Orfeas Imobiliare, care promoveaza un ansamblu rezidential construit in pe­ninsula Halkidiki, pe malul Marii Egee. Romanii care au cumparat vile in Hal­kidiki au fost atrasi, in primul rand, de posibilitatea exploatarii acestora si, in al doilea rand, de frumusetile naturale ale locului. „Clientii nostri sunt de regula oameni de afaceri si sportivi interesati de un plasament. In afara de faptul ca intermediem tranzactia, ne ocupam si de inchiriere, adica administrarea vile­lor, si pot sa va spun ca gradul de ocu­pare in sezon, care tine cinci luni (mai-octombrie), este de circa 80%”, explica Marinica. Vilele sunt inchiriate in regim hotelier pe o durata minima de trei zile la un pret de 60 de euro/noapte, ceea ce inseamna incasari brute de apro­ximativ 7.200 euro/sezon. Din acesti bani proprietarul isi asigura toate chel­tuielile legate de intretinere, impozite si taxe locale si de administrare si ii mai ramane si un profit.

Pe litoralul roma­nesc, indiferent de promisiunile van­zatorului unei case de vacanta, conditii similare nu gasesti. Vile individuale pozitionate in primul rand de la linia tarmului nu prea exista, sezonul de exploatare turistica este mai scurt si indiferent cat de mult investesti in litoral, Marea Neagra este Marea Neagra, iar Mediterana este Mediterana.

Si ce este mai interesant este faptul ca, pana la urma, criza a facut mult mai accesibila pentru romani piata caselor de vacanta din tari foarte scumpe pana nu demult.

„Complexul Trikorfo Beach este format din 143 de vile, din care numai 40 mai sunt de vanzare. Actualii pro­prietari sunt in proportie de 40% greci, urmati de rusi, englezi si mai nou romani. Cand am lansat oferta in Romania am venit cu un pret de 200.000 de euro pentru o casa. Am vandut patru vile clientilor din Romania abia dupa ce pretul de lista s-a redus cu 15.000 de euro”, spune George Marinica. Ansam­blul Trikorfo Beach se afla in zona Sithonia, fiind construit in mijlocul unei vechi plantatii de maslini. Casele au suprafete cuprinse intre 78-85 mp si costa 185.000 de euro.

Halkidiki se afla in nordul Greciei, fiind o peninsula cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km. Are plaje care variaza atat ca forme, cat si ca dimensiuni, astfel incat plajele lungi cu nisip fin se succed celor mici, aflate in golfuri pitoresti. Peninsula este compusa din trei fasii de pamant ce intra in Marea Egee – Kassandra, Sithonia si Athos.
Sursa: Financiarul

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Proprietar de apartament de vacanta, o noua moda printre romani. Vezi cat costa apartamentele la malul marii

Tot mai multi romani se transforma din simpli turisti in proprietari de locuinte de vacanta, urmand exemplul statiunilor de renume ca Ibiza, Saint Tropez sau Monte Carlo. Zona vizata este cea din nordul statiunii Mamaia, o zona in care s-a construit foarte mult in ultimii ani si care ofera turistilor conditii foarte bune pentru petrecerea unor sejururi de vis. Mai[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Preturile si tranzactiile cu apartamente mari au suferit un declin de peste 10%

Locuintele mici au fost in topul vanzarilor imobiliare din tara Ponderea acestora in totalul ofertelor a scazut cel mai mult in primele noua luni ale anului In zona tranzactiilor cu apartamente, achizitiile de necesitate au luat locul celor care vizau imbunatatirea conditiilor de confort prin trecerea la o locuinta superioara ca dotari, suprafata si calitate. Volumul vanzarilor releva ca in[...]

Citeste mai mult
coming back soon