Yandex.Metrica

Sentinţă de demolare pentru un bloc cu zeci de locatari !!!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Curtea de Apel Cluj a decis irevocabil anularea autorizaţiei de construire a unui bloc şi desfiinţarea acestuia. Imobilul are 40 de apartamente.

Cumpărătorii zecilor de apartamente dintr-un bloc stau cu sufletul la gură şi speră să poată întoarce decizia instanţei. Ei nici măcar nu au fost părţi în procesul în care s-a decis demolarea. Oamenii intenţionează să apeleze la o cale excepţională de atac. între timp, constructorul poartă negocieri cu reclamantul care a obţinut sentinţa pentru ca acesta din urmă să nu o pună în executare.

După mai bine de doi ani de judecată, proprietarul unei construcţii în lucru de pe Valea Gârbăului a obţinut demolarea unui bloc ce mărgineşte proprietatea pe motiv că nu respectă distanţa legală faţă de aceasta. Procedurile juridice au fost începute de către firma Competiţia Import Export, patronată de Mircea Florea, în noiembrie 2007, când acesta a cerut suspendarea executării construcţiilor prevăzute de o autorizaţie din acelaşi an a Primăriei Floreşti.

în iulie 2008, instanţele au admis cererea de suspendare, însă blocul a fost finalizat. Curtea de Apel a emis sentinţa irevocabilă în ce priveşte demolarea în urmă cu două săptămâni, însă hotărârea nu este motivată încă. “Admite acţiunea reclamantei (Competiţia Import Export SRL – n.red.), anulează autorizaţia de construire nr. 113/21.03.2007, emisă de primarul comunei Floreşti şi dispune desfiinţarea construcţiei executate. Obligă pârâţii la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă, în sumă de 875 lei. Decizia este irevocabilă”, se arată în minuta sentinţei.

“Blocul este la 50 de centimetri de proprietatea mea, în loc de circa şase metri, cât ar trebui conform legii”, a explicat reclamantul Mircea Florea pe ce şi-a bazat acţiunea. Acesta a precizat că a achiziţionat clădirea neterminată înainte să se construiască blocurile din jur şi că intenţiona să realizeze un hotel. “Am dat pe clădire 100.000 de euro. Singura modalitate ca blocurile să intre în legalitate acum este ca investitorul să-mi cumpere proprietatea. Am încheiat un antecontract pentru 230.000 de euro, dar nu mi-a mai dat banii”, a spus Florea. Acesta a precizat că, dacă nu este despăgubit, va pune în executare sentinţa de demolare.

Autorizaţia de construcţie este pe numele lui Ionel Briciu, însă de investiţie s-a ocupat fiul său, Călin Briciu. Acesta susţine că face tot posibilul pentru a ieşi din încurcătură fără să fie afectaţi locatarii blocului. “Am programată o întâlnire cu Mircea Florea şi sper să ne înţelegem, astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Nu vreau să dau mai multe detalii deocamdată”, a declarat Călin Briciu. Tatăl acestuia ne-a spus că Florea le-a cerut 500.000 de euro şi că şi-a dat acordul verbal, înainte să înceapă lucrările la blocuri, pentru distanţa faţă de proprietatea lui. “După ce am finalizat blocurile, ne-a dat în judecată”, a specificat Ionel Briciu.

Locatarii din bloc se tem de posibila demolare. “Nu cred că este corect că s-a dat sentinţa fără ca noi, care ar urma să fim afectaţi, să participăm la proces. De aceea, analizăm posibilitatea să atacăm sentinţa printr-o cale excepţională şi să intervenim în dosar. Dacă ne demolează, practic atentează la proprietatea noastră, căci avem carte funciară. Noi suntem prinşi la mijloc în acest scandal. Nu înţeleg cum a permis primăria să se ajungă aici”, a spus Rodica Nonu.

Aceasta a plătit pe apartament peste 50.000 de euro. Un alt cumpărător, care însă nu locuieşte în bloc, este revoltat de situaţie. “Cum să mă mut acolo în situaţia asta? Nu ştiu ce se va întâmpla cu apartamentul în urma sentinţei. Constructorul nu a respectat nicio somaţie, şi acum noi tragem ponoasele. Suntem într-o situaţie disperată”, a spus un cumpărător care nu a dorit să-şi decline identitatea.

Primarul din Floreşti, Ioachim Vancea, este în concediu. Viceprimarul Horea Şulea afirmă că este conştient că “în anul de graţie 2007 s-au făcut multe greşeli”. “Eu, în august 2008, după ce am venit la primărie, am iniţiat o hotărâre de consiliu local prin care am cerut ca toate construcţiile să respecte Planul Urbanistic General în vigoare al comunei Floreşti. Nu-mi vine să cred că primăria a emis autorizaţia în baza unui acord verbal între vecini. îmi pare rău pentru locatari. Aşa se nasc cazuri sociale disperate. Trebuie să vorbesc cu juristul primăriei, însă, din câte ştiu, o sentinţă definitivă şi irevocabilă trebuie respectată. Ea poate fi pusă în aplicare doar de reclamant prin executor judecătoresc”, a menţionat viceprimarul Şulea.

Sursa: Ziua de Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 ani 0 Comentarii

Tupeu maxim la Cluj: bloc de cinci etaje fără nici o autorizaţie

În anul 2010, pe Calea Turzii se construieşte încă în dispreţul legii şi al autorităţilor. “Haiducul” Pintea consideră că legea e făcută doar pentru proşti. În spatele blocului de pe Calea Turzii nr.241D, construit legal, se construieşte un altul, ferit de ochii lumii, care nu are niciun fel de aviz de la municipalitate. Inspectorii primăriei Cluj-Napoca l-au atenţionat pe constructor[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Imobilele construite fara autorizatie in cartierul Manastur vor intra in legalitate

Se pare ca imobilele ilegale din cartierul Manastur, imobile pentru care proprietarul a fost sanctionat cu amenda maxima de 100.000 lei, vor fi reintegrate in procesul de obtinere a autorizatiei de construire, ceea ce inseamna ca, daca totul merge conform planului, nu vor fi demolate. Astfel, proprietarul terenului din cartierul Manastur, Tudor Manole, si arhitectul care lucreaza la documentatie au[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca sau Primul bloc reabilitat termic prin programul subventionat de stat

Am fost informati recent ca programul de reabilitare termica a locuintelor va fi demarat prin intermediul institutiilor financiare, statul neavand suficiente fonduri pentru a suporta vastele cheltuieli de unul singur. Astfel, sumele necesare finalizarii proiectului vor fi asigurate de bancile care decid sa participe la acest program, iar dobanzile vor fi suportate in totalitate de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Acestea fiind[...]

Citeste mai mult
coming back soon