Yandex.Metrica

Sectorul constructiilor inregistreaza cresteri de aproape 30%

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Ultimele rapoarte efectuate de Institutul National de Statistica arata ca piata constructiilor din Romania prezinta „simptomele” unei reveniri in simtiri.

Recesiunea a trecut, sau cel putin au trecut anii cei mai grei, iar investitorii si dezvoltatorii incep sa iasa la lumina si sa demareze primele proiecte pertinente de dupa cataclismul economic.

In aceasta ordine de idei, sectorul constructiilor inregistreaza cresteri considerabila in fiecare luna. Datele culese, sistematizate si livrate de INS contureaza o crestere, in medie, de 30%, cifra deloc neglijabila in contextul in care eminentele cenusii ale segmentului economic au anuntat colapsul acestei piete.

Cu toate acestea, reprezentantii INS ne informeaza ca respectivele cresteri nu trebuie luate ca atare. Desi reprezinta, in mod inconfundabil, semne ale unei reveniri a pietei constructiilor, aceste cresteri nu compenseaza, inca, valorile mici si foarte mici inregistrate anul trecut.

Cu alte cuvinte, desi numarul de autorizatii pentru constructiile noi creste simtitor in fiecare luna, lucrurile stau mult mai prost decat in 2010, an in care piata constructiilor a ajuns intr-un stadiu cel putin lamentabil.

Iata motivul pentru care aceste cresteri de 30% nu sunt suficiente pentru a ne lasa in voia optimismului. Drumul pana la stabilitate si prosperitate este lung, sinuos si imprevizibil, Romania fiind, in aceasta ordine de idei, abia la inceput.

Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2011, comparativ cu luna iunie 2010, a scazut cu 11,3%. Pe elemente de structura s-a înregistrat o crestere la lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 11,3%. Lucrarile de reparatii capitale si lucrarile de constructii noi au scazut cu 31,2%, respectiv cu 12,9%.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 12,8%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au evidentiat scaderi cu 42,3%, respectiv cu 5,7%.Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a scazut in iunie cu 11,4%.

In luna iunie 2011, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o scadere cu 1,3% comparativ cu luna mai 2011. Pe elemente de structura, s-au inregistrat cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+18,7%), lucrarile de constructii noi (+10,9%) si lucrarile de reparatii capitale (+1,6%).

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 11,4% si la constructiile ingineresti cu 3,5%. La cladirile rezidentiale s-a inregistrat o scadere cu 12,0%.

Volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a crescut in iunie, fata de luna mai, cu 27,3%.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata constructiilor nu mai este in pericol

Chiar daca aparentele sunt triste si deconcertante, realitatea este cu totul alta, sau cel putin asta e ceea ce vor sa credem reprezentantii Institutului National de Statistica. Se pare ca piata constructiilor o duce relativ bine, in aprilie volumul proiectelor crescand cu 5% fata de luna martie. Valorile sunt de bun augur, insa nu sunt suficient de pertinente pentru a[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

O posibila resuscitare a pietei constructiilor

Piata de constructii din Romania este, daca nu la pamant, cel putin grav avariata de recentele evenimente de factura economica. In ciuda faptului ca predictiile sunt sumbre, exista voci care sustin ca acest sector este pe cale de a-si reveni si de a ajunge la un nivel de stabilitate relativ similar cu cel inregistrat inainte de recesiune. Razvan Bobe, Director[...]

Citeste mai mult
coming back soon