Yandex.Metrica

Sectorul chiriilor este in continua scadere

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors, reprezentantii companiilor internationale si locale considera ca trimestrul trei va fi unul al scaderii chiriilor si a valorilor activelor imobiliare de pe piata din Romania. In ciuda faptului ca aceste predictii sunt cel putin sumbre, specialistii de toate facturile sunt de parere ca va creste, in paralel cu scaderile mentionate mai sus, interesul investitorilor straini pentru segmentul industrial.

Cu alte cuvinte, companiile sunt pesimiste vizavi de evolutia valorii activelor pe segmentul de birouri, si de reducerea chiriilor la spatiile de retail, unde se asteapta la scaderi semnificative.

Concluziile studiului celor de la The Royal Institution of Chartered Surveyors vin in directa contradictie cu optimismul identificabil in jurul segmentului de retail, segment care, daca e sa creditam declaratiile analistilor locali, este in plina „ascensiune”.

In ceea ce priveste activitatea de investitii, companiile intervievate au indicat o crestere a interesului investitorilor mai ales pentru cladiri de birouri si industriale de pe piata romaneasca, sectoare care vor atrage si un numar mai mare de chiriasi in urmatoarele trei luni.

Studiul pentru trimestrul al doilea continua sa contureze o imagine mixta a Europei, cu piete puternice in Europa Centrala si de Est compensate de slabiciuni severe in alte arii. Cei mai slabi performeri tind sa fie «tarile periferice», care se confrunta cu probleme economice grave, cu cresteri limitate sau fara cresteri, cu somaj in urcare si cu o continuare a crizei datoriilor suverane – Grecia, Irlanda si Portugalia“, se arata in raportul RICS.

Pe ansamblu, sondajul releva o cerere a chiriasilor in crestere pentru urmatorul trimestru, pe 13 din 18 tari luate in considerare, asteptarile cele mai optimiste, in acest sens, fiind legate de Rusia.

Companiile au cele mai bune asteptari privind evolutia valorii activelor imobiliare din Cehia si Polonia. In ceea ce priveste, activitatea de investitii, primele doua locuri sunt ocupate de Scandinavia si Polonia, iar la capitolul evolutia cererii chiriasilor, Rusia si Polonia. In Ungaria, previziunile companiilor sunt optimiste la toate cele patru capitole, respectiv evolutia chiriilor, a valorii activelor, activitatea de investitii si cererea chiriasilor.

Potrivit datelor companiilor imobiliare, piata romaneasca nu a mai evoluat spectaculos in ultimul an in ceea ce priveste chiriile sau randamentele activelor imobiliare, indicatori care s-au depreciat puternic incepand cu sfarsitul anului 2008.

Sondajul a fost realizat in perioada 3-27 iunie in randul companiilor internationale si a firmelor locale din sectorul imobiliar, carora li s-a cerut sa previzioneze conditiile de pe piata din urmatoarele trei luni fata de trimestrul anterior.

La sondaj au participat aproape 890 de companii si au fost analizate piata birourilor, de retail si cea industriala.

Sursa: Wall-Street.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Raport BNR: Piata imobiliara si-a pierdut din relevanta macroeconomica

Conform ultimului raport BNR privind Riscurile Financiare ale Romaniei, companiile din sectorul imobiliar au inregistrat, in ultima perioada, o scadere a relevenatei in contextul economiei nationale, pastrandu-si, in schimb, statutul pe piata creditarii bancare. Avand in vedere ca pierderile inregistrate se ridica la suma de 1,7 miliarde lei, analistii BNR ne informeaza ca piata imobiliara va iesi din criza intr-un[...]

Citeste mai mult