Yandex.Metrica

Se reia cererea de spații comerciale, pe fondul unor noi tendințe

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Printre segmentele cele mai afectate ale pieței imobiliare de restricțiile ultimelor luni a fost cel adresat persoanelor juridice, în speță piața de chirii pentru spații comerciale și de birouri. Restricțiile de circulație specifice acestei perioade au forțat multe business-uri să-și închidă spațiile fizice, și să-și mute, parțial sau total, activitatea în online.

Ca și consecință, cererea de spații comerciale de închiriat a marcat o scădere substanțială, în special spațiile de mari dimensiuni, ori cele din zonele comerciale. În paralel, cei care dețineau astfel de spații, au apelat la obținerea de facilități din partea proprietarilor pentru plata chiriei pe durata incertitudinii cu privire la reluarea activităților.

Specialiștii Blitz au remarcat în această perioadă și o schimbare de mentalitate a antreprenorilor, care au început să-și ducă afacerile cât mai mult în proximitatea clientului final. E vorba în special de business-urile de tip magazine de proximitate, și mici spații de prestări servicii, care au ales astfel să scurteze durata necesară a clientului de a se deplasa

Această tendință vine pe fondul restricțiilor, care au impus scurtarea și eficientizarea deplasărilor în afara domiciliului, pentru a diminua riscul expunerii. De asemenea, multe companii au ales să prelungească opțiunea muncii de acasă pentru angajați, și astfel pentru aceștia se reduce necesitatea traversării orașului, și implicit a accesării unor magazine și servicii aflate la distanțe mai mari. Împreună cu creșterea considerabilă a comenzilor prin platformele online, este cu atât mai importantă acum revenirea la proximitatea fizică față de clientul final.

Antreprenorii au început să se orienteze astfel spre spațiile comerciale din zonele rezidențiale, atât în cartierele mai noi, cât și cele vechi,  din zone cu vad pietonal asigurat, și clientelă preponderent dintre locuitorii zonelor respective. Au fost căutate astfel spațiile tip parter de bloc, apartamente transformate, cât și spații comerciale dedicate, cu posibilități de compartimentare și de adaptare la dimensiuni mai reduse. 

Această tendință este cu atât mai interesantă, cu cât vine din partea unor tipuri de business-uri care până în perioada de dinainte de instaurarea restricțiilor se doreau a fi amplasate cu preponderență în zone centrale, centre comerciale, sau alte arealuri cu vad pietonal intens. 

Astfel, food delivery este nișa cea mai căutată în aceasta perioadă, cu puncte mici de procesare și livrare în fiecare cartier, și de asemenea activitățile de prestări servicii personale cum ar fi ateliere de croitorie cu magazin de desfacere, saloane, ori spațiile pentru amenajări interioare, sunt în topul căutărilor.  

Specialiștii Blitz atrag atenția asupra necesității adaptării de către business-urile care se bazează pe interacțiunile cu clienții și prevăd ca strategie pe perioada următoare dezvoltarea de poziții multiple în spații mai mici, poziționate convenabil cât mai aproape de clienți.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 1 an 0 Comentarii

Chiriile de spații comerciale: criză, dar și oportunități cauzate de COVID-19

Piața de vânzări și închirieri spații comerciale se pare că nu este în cea mai bună formă în momentul de față, însă sunt suficiente oportunități ce pot fi aflate de cei care sunt pregătiți pentru investiții. Restricțiile specifice perioadei de față au impactat fără niciun dubiu atât cererea, cât și oferta pe zona de tranzacții non-rezidentiale, atât în ceea ce[...]

Citeste mai mult
Acum 11 luni 0 Comentarii

Achiziția unei case - o opțiune tot mai populară în această perioadă

Specialiștii Blitz remarcă la nivelul pieței o cerere în creștere pentru case și apartamentele destul de spațioase cât să permită amenajarea unui birou pentru munca de acasă, plus spații exterioare mai generoase. Pe măsură ce tot mai multe companii și instituții au găsit metode de a prelungi sau chiar a permanentiza munca de acasă pe perioade mai lungi, ca răspuns[...]

Citeste mai mult
man-working-on-a-laptop-sitting-at-a-desk
Acum 3 luni 0 Comentarii

Retrospectiva pieței imobiliare din Cluj pe anul 2020

Anul 2020 a fost un an atipic pentru piața imobiliară, cu un corolar întreg de emoții legate de riscurile aferente tranzacționării - de la incertitudine și expectativă la declanșarea pandemiei în martie la optimism și relaxare pe final de an. Cum a evoluat piața pe parcursul întregului an vă povestim pe larg în cele ce urmează.  Restricții de primăvară Anul[...]

Citeste mai mult
coming back soon