fbpx Yandex.Metrica

Se injumatatesc comisioanele de garantare pentru creditele “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Creditele acordate prin intermediul programului Prima Casa 4 s-au ieftinit ca urmare a deciziei statului de a garanta doar 50% din sumele acordate, comisionul standard solicitat de FNG reducandu-se, de asemenea, la jumatate.

Exigentele si beneficiile oferite de institutiile financiare sunt similare cu cele identificabile in cadrul primelor 3 editii ale acestui proiect de creditare.

Una dintre putinele modificari operate in structura Prima Casa 4 permite clientilor care au contractat deja un credit in primele 3 editii ale programului sa solicite inca un imprumut, conditia esentiala fiind, in mod firesc, ca institutie financiara la care se depune dosarul sa se fi inscris in acest proiect guvernamental.

Potrivit conventiei pe care fiecare banca a semnat-o cu Fondul Naţional de Garantare, se plateste anual un comision de 0,49%, calculat ca procent la soldul creditului la final de an. In consecinta, comisionul anual de 0,49%, solicitat de Fond si suportat in final tot de solicitantii, se va aplica de acum doar la jumătate din sold, nu la intreaga suma, ca pana în prezent.

La valoarea garantiei, care era 100% asigurata de catre stat, clientii platesc acum doar 50% din valoare. Este o inlesnire considerabila, mai ales la creditele mari. Daca luati un credit de 40.000 euro, 0,49% insemna ceva din total. Acum, la aceasta valoare, o sa plateasca 0,49% la 20.000., a declarat pentru IMOPEDIA.ro, Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice la BRD -Groupe Societe Generale.

De aceasta reducere a comisionului vor putea beneficia si clientii care au solicitat deja credite ipotecare in editiile anterioare ale programului Prima Casa.

Noi luam comisionul de la client la maturitate, deci la implinirea unui an de la acordarea creditului, si il platim la fond in luna martie a fiecarui an. O parte dintre clienti au platit deja anul acesta, dar au platit la soldul creditului de la 31 decembrie 2010, care nu era afectat de aceste schimbari. Banii pe care i-au dat raman bun platiti, nu se modifica suma., continua Adrian Jantea.

Desi procedura pare sinuasa si dificila, clientul nu este obligat sa depuna niciu efort suplimentar pentru a „satisface” exigentele FNG-ului.

Incasarea comisionul este un demers facil pentru Fondul Naţional de Garantare. Noi lucram direct cu banca, nu avem deci contact cu clientul final. Banca centralizeaza si aduna comisioanele pana la sfarsitul anului, apoi le vireaza la noi in luna martie a fiecarui an” au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentantii Fondului National de Garantare.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Prima Casa 4 se pregateste de start

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental. Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

S-a dat startul programului "Prima Casa 4"

Suntem informati ca programul Prima Casa 4 a fost, in sfarsit, demarat. Desi Radu Gratian Ghetea a declarat recent ca CEC Bank va fi prima institutie financiara care va acorda credite ipotecare in cadrul proiectului guvernamental, se pare ca reprezentantii BCR-ului au fost mai operativi, Cornel Cojocaru, directorul executiv al Directiei de Comunicare BCR, informandu-ne ca primele dosare vor putea[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 1 Comentarii

Diagnostic "Prima Casa 4"

Am fost informati acum cateva zile ca programul Prima Casa 4 a fost blocat din motive, din pacate, necunoscute noua. Desi oficialii Fondului National de Garantare au declarat recent ca acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental este tinut in loc de insasi institutiile statului, institutii care intarzie sa aprobe documentele necesare, nu suntem inca lamuriti in ceea ce priveste problemele peste care[...]

Citeste mai mult
coming back soon