Yandex.Metrica

Guvernul aproba normele programului “Prima Casa 4”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa 4 a ajuns in sfarsit in punctul in care bancile participante pot, cel putin in principiu, sa demareze primele tranzactii ipotecare garantate partial de catre guvern. Desi mai exista unele detalii tehnice care trebuie clarificate, proiectul a primit unda verde odata cu publicarea noilor norme in Monitorul Oficial. Reprezentantii bancilor participante negociaza acum cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestionează garantiile acordate de stat prin acest program.

Dupa cum se stie, statul a decis sa garanteze doar 50% din creditele acordate, ceea ce inseamna ca se pot implica in acest proiect doar bancile care au deja volume relativ mari de credite in stoc. Pana acum s-au inscris in programul Prima Casa 4 doar cinci banci, si anume BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost şi Millennium.

Modificarile aduse de aceasta noua etapa a programului ipotecar Prima Casa stimuleaza bancile cu risc ridicat sa-si lanseze propriile proiecte alternative. Desi statul e dispus sa garanteze doar jumatate din creditele acordate, avansul cerut ramane la procentul initial de 5%.

Dintre bancile care si-au anuntat propriile programe ipotecare alternative amintim Raiffeisen, CEC Bank, Bancpost, BCR şi Millennium. Avand in vedere ca, fara suportul integral al statului, riscurile sunt semnificativ ridicate, bancile care vor sa lanseze programe similare sunt nevoite sa solicite avansuri si dobanzi mai mari.

Costurile propuse de BCR sunt similare celor propuse de programul Prima Casa, însă avansul cerut este 15%, fata de 5%. Millennium Bank ofera posibilitatea de a aduce un avans de numai 10%, însa marja aplicata peste Euribor este de cel puţin 5 puncte procentuale. CEC Bank vinde promotional credite ipotecare cu avans de 10% şi dobanda calculata in functie de Euribor la sase luni plus o marja de patru puncte. Banca percepe si un comision lunar de administrare, de 0,04% din sold. Raiffeisen cere un avans de 15%, iar marja aplicată peste Euribor este de 4,7 puncte procentuale.

In linii mari, modificarile structurale propuse pentru Prima Casa 4 sunt urmatoarele: statul garanteaza doar 50% din creditele acordate, proprietarii de locuinte cu suprafete mai mici de 50 mp pot solicita un credit ipotecar pentru a cumpara locuinte mai mari, persoanele de peste 35 de ani vor putea si ele accesa credite ipotecare, bancile pot transfera portofoliile de credite acordate în etapele precedente ale programului catre alte institutii de credit, care sa acorde in continuare imprumuturi garantate de stat in proportie de 50%, iar avansul este mentinut la 5%.

Bancile mai au la dispozitie doua luni pentru a se inscrie in cadrul programului ipotecar Prima Casa 4.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Prima Casa 4 se pregateste de start

Conventia privind implementarea programului Prima Casa 4 a fost aprobata de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Economiei, protocolul – cadru a fost publicat in Monitorul Oficial, iar nu mai putin de 11 banci si-au exprimat insistent intentia de a participa la acest proiect guvernamental. Startul mult-asteptatului si mult-controversatului program Prima Casa 4 va fi dat imediat de protocolul[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 1 Comentarii

Diagnostic "Prima Casa 4"

Am fost informati acum cateva zile ca programul Prima Casa 4 a fost blocat din motive, din pacate, necunoscute noua. Desi oficialii Fondului National de Garantare au declarat recent ca acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental este tinut in loc de insasi institutiile statului, institutii care intarzie sa aprobe documentele necesare, nu suntem inca lamuriti in ceea ce priveste problemele peste care[...]

Citeste mai mult
coming back soon