fbpx Yandex.Metrica

Se construiesc mai putine cladiri rezidentiale decat in 2010

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca piata rezidentiala o duce prost nu doar din cauza lipsei de cetateti romani interesati de achizitionarea de locuinte, ci si din cauza unui numar tot mai redus de investitori care aloca sume de bani in construirea de noi imobile.

Avand in vedere ca retragerea dezvoltatorilor de pe piata imobiliara din Romania este mai mult decat evidenta pentru toti cei interesati de acest subiect, nu este de mirare ca se construieste mai putin decat anul trecut.

Se pare ca numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut cu 4,5% in prima jumatate a anului, fata de aceeasi perioada a anului 2010.

Scaderi importante s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-406 autorizatii), Centru (-297 autorizatii), Nord-Est (-274 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (-204 autorizatii), iar cresteri au fost in regiunile de dezvoltare Nord-Vest (+262 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+112 autorizatii) si Sud-Est (+37 autorizatii).

Potrivit datelor INS, in luna iunie s-au eliberat 4.161 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 1,8% fata de luna mai 2011 si cu 8,5% fata de luna iunie 2010, din care 66,9% sunt pentru zona rurala.

Fata de aceeasi luna a anului precedent se remarca o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (-388 autorizatii), scaderi semnificative inregistrandu-se in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-154 autorizatii), Sud-Muntenia (-146 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (-111 autorizatii). Cresteri au fost in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest si Sud-Est.

Distributia in profil regional evidentiaza o scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in luna iunie fata de luna precedenta in patru regiuni de dezvoltare, respectiv Bucuresti-Ilfov (-82 autorizatii), Centru (-50 autorizatii), Sud-Muntenia (-42 autorizatii) si Sud-Est (-29 autorizatii).

Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Vest (+79 autorizatii), Nord-Vest (+37 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (+12 autorizatii), in regiunea de dezvoltare Nord-Est numarul autorizatiilor de contruire eliberate pentru cladiri rezidentiale a ramas acelasi.

Piata imobiliara nu mai este ce-a fost acum patru sau cinci ani, ceea ce nu inseamna, insa, ca nu mai este deloc. Profestionistii acestui sector ne informeaza ca lucrurile vor lua o turnura pozitiva in urmatoarele luni.

Chiar daca situatia este relativ instabila, se pare ca semne bune anul are. Trecem printr-o perioada de recesiune a recesiunii.

Exista, totusi, o problema la orizont. Dezvoltatorii, intimidati de efectele dezastruoase ale crizei economice, au sistat mai toate proiectele rezidentiale. Acum ca dinamica imobiliara isi regaseste echilibrul pierdut, ne asteptam la o supralicitare a cererii de pe piata, supralicitare care va duce, in mod inevitabil, la o reevaluare a locuintelor scoase la vanzare. Cu alte cuvinte, lipsa de unitati locative din abundenta va pune presiuni formidabile pe piata imobiliara.

Sursa: Bloombiz

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Se construieste mai putin decat in 2010

Conform datelor furnizate miercuri de Institutul National de Statistica, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladirile rezidentiale a scazut, in primele 8 saptamani din 2011, cu 5,6%, principalele regiuni in care-a fost inregistrat acest femomen fiind Sud-Muntenia, Nord-Est, Centru, Sud-Vest Oltenia si Vest. Situatia nu este, insa, absolut dramatica, cresteri fiind inregistrate in regiunile Nord-Vest (+334 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+135 autorizatii)[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata constructiilor inregistreaza scaderi deloc neglijabile

In ciuda faptului ca eminentele cenusii sustin ca piata imobiliara a ajuns, in sfarsit, la un echilibru relativ stabil, viitorul urmand a fi unul al suisului constant si consistent, datele statistice livrate in mod periodic contrazic astfel de predictii optimiste. Suntem informati, astfel, ca piata constructiilor nu o duce prea bine. Conform unui studiu efectuat de reprezentantii Institutului National de[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Cu 5,3 mai putine autorizatii de construire in prima jumatate a acestui an

Conform celui mai recent comunicat de presa al Institutului National de Statistica, numarul autorizatiilor de contruire pentru cladirile rezidentiale eliberate in perioada ianuarie – iulie 2011 a fost de 22.822, in scadere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In luna iulie 2011, s-au eliberat 3.884 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 6,7% fata de[...]

Citeste mai mult
coming back soon