Yandex.Metrica

Se “clatina” piata constructiilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata constructiilor din Romania continua sa scada intr-un ritm constant.

Desi situatia nu este inca dramatica, numarul lucrarilor scazand in aprilie cu 0,3% fata de luna precendenta, pattern-ul este suficient de clar pentru cei interesati de acest sector al pietei imobiliare.

Oficiul European de Statistica ne informeaza ca volumului lucrarilor de contructii din tarile Uniunii Europene a scazut in luna aprilie cu aproximativ 0,9%.

Scaderi mai mari decat in Romania au fost inregistrate in Marea Britanie (minus 13,4%), Germania (minus 5,7%), Portugalia (minus 4,0%), Cehia si Slovenia (ambele cu o scadere de 2,8%) si Bulgaria (minus 2,7%).

Potrivit datelor disponibile in prezent, doar trei state membre au inregistrat o crestere a lucrarilor de constructii in martie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce in opt state membre lucrarile de constructii au scazut de la o luna la alta.

In ritm anual, in luna aprilie 2011 comparativ cu luna aprilie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,0% in zona euro si cu 1,2% in Uniunea Europeana. Potrivit datelor disponibile, volumul lucrarilor de constructii a scazut in opt state membre (inclusiv în Romania) si a crescut in patru state membre.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Slovenia (minus 27,3%), Bulgaria (minus 22,8%), Spania (minus 16,9%), Portugalia si Slovacia (ambele cu o scadere de 5,2%), Cehia (minus 4,6%) şi Romania (minus 4,3%).

In ceea ce priveste mica noastra tara, suntem informati ca, fata de luna martie a acestui an, au crescut reparatiile capitale, lucrarile de intretinere si reparatiile curente.

In ceea ce priveste segmentul constructiilor noi, valorile sunt mai putin entuziasmante, inregistrandu-se in luna aprilie o scadere de 0,3%. Sectorul rezidential se afla in aceeasi situatie, volumul constructiilor noi scazand in aceste prime luni ale anului cu aproximativ 8,1%.

Fata de aprilie 2010 insa, s-a inregistrat o crestere la lucrarile de reparatii capitale cu 15%. Lucrarile de intretinere si reparatii curente si lucrarile de constructii noi au scazut cu 8,3%, respectiv cu 8,1%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 31,2% si la constructiile ingineresti cu 0,6%. In schimb, constructiile cladirilor nerezidentiale au crescut cu 7%.

In primele patru luni ale acestui an s-au eliberat aproximativ 10.500 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6,8% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cresteri relativ modice au fost inregistrate doar in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest.

Suntem, de asemenea, informati ca 65,4% dintre autorizatiile de construire eliberate in primele lui ale acestui an au fost pentru zona rurala, spatiul urban inregistrand o scadere semnificativa a proiectelor rezidentiale.

Luna aprilie s-a dovedit a fi nu tocmai favorabila sectorului constructiilor, in Nord-Est inregistrandu-se cu 148 mai putine autorizatii decat in luna precedenta, in Sud-Est cu circa 57, iar in regiunea de dezvoltare Bucurest-Ilfov cu aproximativ 33.

Vestul si Sud-Vestul Olteniei au dus-o, in schimb, relativ bine, inregistrandu-se cresteri de +20 si, respectiv, +15 autorizatii.

Sursa: Capital.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Noi informatii despre piata constructiilor din Romania

Conform datelor livrate de Oficiul european de Statistica, in Romania a fost inregistrata a patra mare scadere din UE a lucrarilor de constructii (-1,3%), comparativ cu luna precendenta. Suntem, de asemenea, informati ca o scadere similara a fost identificata si in Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca sectorul constructiilor o duce nu tocmai bine. Scaderi mai mari decat in Romania[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata constructiilor din Romania a inregistrat, in luna iulie, o crestere de 14,4%

Ni s-a adus la cunostinta, acum cateva saptamani, ca piata constructiilor din Romania a inregistrat, conform datelor livrate de Oficiul European de Statistica, a patra mare scadere din UE a lucrarilor de constructii. Luna iunie a fost, cu alte cuvinte, foarte nefasta. Situatia s-a schimbat, insa, iar piata constructiilor din tara noastra a inregistrat, in luna iulie, o crestere de[...]

Citeste mai mult