Scad imprumuturile pentru consum, cresc creditarile imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform celor mai recente studii de piata, soldul imprumuturilor pentru consum a scazut, in ultimul an, cu 5%, in timp ce creditarile ipotecare au crescut cu aproximativ 10%, ceea ce inseamna ca cetateanul romani este dispus sa-si asume responabilitatea de a plati rate lunare doar in cazul achizitionarii unei locuinte.

Conform rapoartelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul imprumuturilor de consum contractate de romani a scazut in intervalul august 2010 – august 2011 cu 6% pe componenta in lei (28 miliarde de lei) si cu 5,47% pe euro (echivalentul a 28,5 miliarde de lei.

In ceea ce priveste imprumuturile pentru locuinte, soldul pe componenta in moneda nationala a scazut cu 6,5% (1,6 miliarde de lei), insa pe euro s-a inregistrat un avans de aproape 14% (echivalentul a 22 de miliarde de lei).

Un alt factor care a sustinut avansul inregistrat an ultimul an de soldul imprumuturilor pentru locuinte este programul guvernamental Prima Casa, in cadrul caruia avansul minim este de 5%, iar dobanzile pentru finantarile in euro nu pot depasi nivelul indicatorului EURIBOR la trei luni (1,54%), plus patru puncte procentuale.

Desi creditarea bate pasul pe loc de mai bine de un an, singura exceptie fiind creditarile imobiliare sustinute de Prima Casa, Banca Nationala a elaborat un regulament al carui principal obiectiv este restrictionarea imprumuturilor in valuta.

Noile reguli, care urmeaza sa intre in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, impun un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului pentru creditele in lei si de 30% pentru cele in euro.

Noua masura, menita sa elimine riscul de nerambursare a finantarilor, va bloca procesul firav de creditare.

Impactul negativ va consta in reducerea creditarii pentru populatie, ceea ce ar putea afecta consumul, dar si piata imobiliara“, a declarat Adrian Chichita, director executiv adjunct la OTP Bank Romania.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.