Yandex.Metrica

Salt de 9% pe piata imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca piata imobiliara o duce mai bine decat credeam.

Cei de la ANCPI ne informeaza ca in ultimele luni s-au inregistrat cu 17.000 mai multe contracte de vanzare-cumparare decat in ultima perioada a anului 2010, ceea ce inseamna ca dinamica tranzactionala a saltat cu nu mai putin de 9%, fapt deosebit de imbucurator in conditiile in care vocile avizate anunta vremuri apocaliptice.

Se pare, inca, ca exista o mica problema care va destabilita piata imobiliara in urmatoarele luni ale acestui an. Exista prea putine proiecte rezidentiale noi, ceea ce inseamna ca dialogul cerere-oferta va fi puternic influentat de numarul tot mai redus de locuinte scoase pe piata.

Totul depinde, in ultima instanta, de evolutia pietei.

Daca trendul ascendent isi mentine ritmul sustinut vom avea, in mod paradoxal, o problema foarte dificil de rezolvat. Daca, insa, recentul salt se dovedeste a fi doar un spasm irelevant, lipsa de proiecte rezidentiale noi nu va deveni atat de ingrijoratoare.

La nivel national, in primele patru luni ale lui 2011 s-au inregistrat 1.384.483 de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara, cu aproximativ 185.600 mai multe fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Agentiei Natio­nale Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Ca volum de activitate, pe primul loc se situeaza Bucurestiul – 94.712 operatiuni, cu aproximativ 13.500 mai multe decat in intervalul ianuarie-aprilie 2010, urmat de judetul Timis – 91.396 de operatiuni, numarul acestora fiind cu 7.200 mai mare decat in primele patru luni ale anului trecut, si judetul Cluj – 69.131 de operatiuni, in scadere cu aproximativ 3.300 fata de 2010.

Totodata, si in ceea ce priveste evolutia numarului tranzactiilor imobiliare la nivel national, in perioada primelor patru luni s-au consemnat cresteri importante. Astfel, daca in urma cu trei ani s-au inregistrat cele mai mari rezultate – 238.672 de tranzactii, in 2009, numarul acestora a scazut la 173.625.

Cresterea a fost reluata anul trecut, cand s-au inregistrat 177.240 de tranzactii si a continuat in 2011, in primele patru luni fiind incheiate 194.315 de tranzactii, cu aproape 9% mai mult fata de anul precedent.

Programul Prima Casa 4 va influenta nu in mica masura dinamica tranzactionala in urmatoarele luni, valorile inregistrate acum urmand a fi supuse unor modificari substantiale.

Fluctuatiile de pret din ultimii ani au consolidat imaginea pietei imo­biliare ca fiind imatura si instabila, atat pentru investitori, cat si pentru cum­paratori. Dupa scaderi consecutive de preturi si prognoze tot mai variate si deru­tante, in momentul actual piata s-a stabilizat. In acest an este de asteptat ca numarul tranzactiilor imobiliare sa creasca in trim. II si trim. IV pe fondul revenirii treptate in piata a celor care doresc si pot sa isi cumpere o locuinta, dar care au asteptat stabilizarea pretu­rilor“, declara Asher Lax, VP Marke­ting&Sale Adama.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Ce se mai intampla cu piata imobiliara din Romania

In ciuda faptului ca piata imobiliara nu mai este, daca e sa creditam miriadele de experti optimisti, in starea deplorabila in care-a fost in ultimii doi-trei ani, romanii se dovedesc a fi precauti si prefera sa astepte vremuri mai stabile pentru a investi in locuinte noi. Suntem informati, via Imopedia.ro, ca s-au inregistrat, in luna aprilie a acestui an, cu[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Nu se mai investeste in proiecte rezidentiale

Piata imobiliara nu mai este ce-a fost acum patru sau cinci ani, ceea ce nu inseamna, insa, ca nu mai este deloc. Profestionistii acestui sector ne informeaza ca lucrurile vor lua o turnura pozitiva in urmatoarele luni. Chiar daca situatia este relativ instabila, se pare ca semne bune anul are. Trecem printr-o perioada de recesiune a recesiunii. Exista, totusi, o[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.