Yandex.Metrica

Sa invatam de la brazilieni. Penalizari pentru depasirea termenului-limita de predare a locuintei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dezvoltatorii imobiliari din Romania sunt notorii pentru fraude, tepe si intarzieri nesfarsite, legislatia in vigoare fiind mult prea laxa pentru a corecta si amenda abaterile de toate facturile si culorile.

Cum gestioneaza o tara responsabila astfel de activitati complexe si problematice? Cei de la Imopedia.ro ne introduc, scurt si la obiect, in universul imobiliar al Braziliei, unde autoritatile au impus recent un nou regulament pentru companiile de constructii, si anume penalizari de 2% din valoarea proprietatii, pentru situatiile in care firmele responsabile de lucrari depasesc termenul-limita de predare a locuintei.

Nu putini sunt clientii tentati sa isi cumpere o locuinta in stadiul de proiect – chiar daca nu exista ceva palpabil, costurile sunt mult mai mici, astfel ca oferta este extrem de atragatoare. Ideea in sine nu a fost inventata in Romania. A fost patentata in alte tari, cu experienta in domeniul constructiilor private, si aplicata cu succes si la noi. Au existat, insa, nenumarate cazuri in care proiectele au fost intarziate cu mult fata de data stabilita in contract.

Brazilia este una dintre tarile care nu a experimentat, inca, prabusirea pietei imobiliare. Deoarece cererea este mult peste oferta, pretul proprietatilor a urcat rapid, iar sectorul constructiilor este in plina dezvoltare. Dar, in ultimul timp, autoritatile primesc din ce in ce mai multe plangeri de la clientii care au contractat o locuinta in stadiul de proiect, termenul-limita este din ce in ce mai des incalcat de catre dezvoltatori.

Astfel ca autoritatile braziliene au elaborat un nou mecanism de reglementare a pietei: dezvoltatorul trebuie sa plateasca sanctiuni de 2% din valoarea unitatii, daca depaseste termenul-limita cu mai mult de sase luni. Masurile, stabilite de Ministerul Public de Stat impreuna cu reprezentanti din sectorul constructiilor, intra in vigoare din 26 noiembrie 2011.

Inainte, cumparatorii nu aveau nicio modalitate legala de a se apara. Chiar daca multi aveau clauze contractuale cu privire la intarzierile mai mari de sase luni, obtinerea unor despagubiri reprezinta un proces de durata si, in multe cazuri, nu se ajungea la o concretizare, spune Roberto Senise Lisboa, reprezentant al institutiei braziliene pentru protectia consumatorului.

Cu toate ca acest nou regulament nu este aplicabil constructiilor aflate in derulare, autoritatile braziliene recomanda dezvoltatorilor imobiliari sa implementeze aceste masuri punitive ca mijloc de cultivare a increderii consumatorilor.

Cumparatorii vor avea dreptul de a primi discount-ul sub forma unei rambursari, in termen de 90 zile de la semnarea actului de vanzare-cumparare sau dupa ce primesc cheile locuintei. Clientii vor putea lua in calcul si intarzierile mai mari de sase luni, adaugandu-se o penalizare de 0,5% pentru fiecare luna de intarziere.

O alta clauza obliga dezvoltatorul sa informeze in mod constant cumparatorii despre evolutia proiectului, anuntand aparitia oricarei probleme cu cel putin 120 zile inainte.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Tiriac investeste in terenuri agricole!

Omul de afaceri Ion Tiriac, dupa o perioada de liniste si de analiza a situatiei post-criza, a hotarat ca ar fi o miscare inteligenta sa activeze si in alte domenii, cum ar fi agricultura, IT-ul si energia regenerabila. Astfel, el si-a anuntat intentia de a achizitiona terenuri agricole si, in acelasi timp, de a dezvolta un proiect in agricultura in[...]

Citeste mai mult
coming back soon