Yandex.Metrica

S-a aprobat, in sfarsit, legea de refatadare a cladirilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Suntem informati ca Guvernul acestei Romanii absurde a aprobat normele de aplicare a legii de refatadare a cladirilor abia dupa ce imobilele urbei clujene au purces la violentarea trecatorilor.

Balconul care s-a desprins de la etajul unei cladiri aflate intr-o stare lamentabila si cornisa care-a parasit Primaria Cluj-Napoca pare-se c-au fost evenimente suficient de dramatice pentru a convinge oficialii guvernamentali ca e momentul sa demareze amplul proiect de reconditionare a imobilelor din zonele urbane.

Legea urmareste refacerea elementelor de constructie de la nivelul fatadelor si cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, intr-un briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.

Astfel, cei interesati de refacerea elementelor de construcţie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/ teraselor care, prin nivelul avansat de degradare prezinta pericol public, pot beneficia de credite bancare acordate de institutii de credit/finantatori, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, pentru executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute.

Sunt normele la legea prin care am prevazut in aceasta vara posibilitatea ca fatadele degradate ale cladirilor sa poata sa fie reabilitate de catre primarii din fondurile publice, din fondurile comunitatii, sau de catre proprietari accesand credite cu dobanzi subventionate si garantate 100% de catre stat, pe o durata de cinci ani, in aceleasi conditii in care se pot accesa credite pentru reabilitarea termica a cladirilor.“, a afirmat Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a precizat ca executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit se finanteaza din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentand 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie, si 90% se asigura din credite bancare, cu garantie guvernamentala si cu dobandă subventionata din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Perioada de rambursare a creditului este de maxim 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor si creditul poate fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari (prin hotararea a minimum 90% din membrii asociatiei de proprietari) cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale.

Udrea a mai precizat ca actul normativ ofera posibilitatea proprietarilor de locuinte ca, in sumele solicitate prin aceste credite, sa realizeze inclusiv lucrari de reabilitare termica, chiar daca exista deja un program de reabilitare termica dedicat blocurilor de locuinte si locuintelor unifamiliale.

Este o masura prin care, de asemenea, satisfacem un interes public, un interes general si un drept al cetatenilor de a trai intr-un mediu construit sigur, sanatos.“, a mai spus ministrul.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cei care nu si-au asigurat locuintele vor fi amendati incepand cu data de 5 august 2011

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Tomescu, a declarat recent ca autoritatile locale vor putea purcede la amendarea proprietarilor care nu au incheiat polita de asigurare obligatorie a locuintei din 5 august 2011. Angela Tomescu a mai declarat ca legea va fi pusa in aplicare indiferent de modificarile pe care la vor stabili Executivul sau parlamentarii, adaugand ca[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Guvernul a decis sa nu majoreze impozitul pe casa...cel putin nu in 2012

Am fost informati recent ca oficialii guvernamentali vor purcede la modificarea sistemului de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si vor impune, ca directa si dreapta consecinta a celor mentionate anterior, un nou mecanism de calcul care sa permita majorarea veniturilor colectate astfe cu peste un miliard de lei in doar 3 ani. Cu toate ca cei responsabili[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Marius Bulugea despre esecul campaniei de asigurare a locuintelor

Dupa cum prea bine stiti, complexa si intens mediatizata campanie de asigurare a locuintelor din Romania a sfarsit intr-o nota lamentabila. Proiectul a fost un mare si rasunator fiasco, bravii nostri proprietari dovedindu-se complet reticenti la toate incercarile oficialilor de a-i convinge sa-si plateasca politele. Marius Bulugea, directorul general PAID, a declarat recent ca aplicarea de amenzi se va dovedi[...]

Citeste mai mult
coming back soon