Yandex.Metrica

Romanii prefera sa stea in chirie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor.

Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea de a suporta costurile aferente creditelor ipotecare. Drept urmare, institutiile financiare se confrunta, in acest moment, cu o carenta de clienti. Nesiguranta locurilor de munca si veniturile cel putin lamentabile obliga cetatenii romani la precautie extrema.

In aceasta ordine de idei, remarcam faptul ca cei care nu s-au imprumutat de la banci au iesit in castig de cauza, chiriile scazand, in ultimii ani, cu nu mai putin de 30-40%.

Mai mult decat atat, inceperea anului universitar implica, in vremurile bune, o crestere a chiriilor in spatiile urbane relevante, numarul mare de studenti oferind proprietarilor posibilitatea de a stabili regulile jocului in functie de starea pietei.

Iata, insa, ca 2011-le va fi un an in care studentii vor avea marele castig de cauza, si asta datorita unei piete rezidentiale puternic afectate de criza economica. Proprietarii vor fi obligati de circumstantele actuale sa taie din pret pentru a-si mentine atractivitatea pe piata chiriilor.

Intr-o cu totul alta ordine de idei, reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania ne informeaza ca inchirierile „clandestine” sau la negru sunt mult mai frecvente decat am vrea noi sa credem. Astfel, in cazul chiriilor care se invart in jurul valorii de 350-400 de euro, procentul contractelor inregistrate la administratiile financiare este de sub 25%.

Cu cat valoarea chiriei lunare creste, cu atat se majoreaza si procentul contractelor inregistrate la autoritatile fiscale, lucru firesc, deoarece acolo unde chiria este mai mare si posibilele pagube pe care le-ar putea face chiriasul sunt mai mari, finisajele si mobilele fiind de o calitate superioara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii prefera sa stea in chirie decat sa se imprumute de la banca

Conform ultimelor sondaje de opinie de „factura imobiliara”, cetatenii romani prefera sa stea in chirie pe termen lung decat sa achizitioneze locuinte prin intermediul institutiilor financiare, riscul de a intra in incapacitate de plata fiind prea mare, in special in actualul context de trista evolutie economica. Suntem informati ca acest fenomen de tranzitie de la statutul de proprietar la cel[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj sau Judetul cu cele mai multe locuinte construite in anii de criza

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, ni se aduce la cunostinta faptul ca judetul Cluj este pe primul loc in clasamentul unitatilor administrativ-teritoriale cu cele mai multe locuinte construite in periada de criza economica. Potrivit unei analize efectuate de Econtext pe baza datelor furnizate de directiile judetene de statistica, Clujul se mandreste cu cea mai dinamica piata[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Terenurile, cu peste 50% mai ieftine decat in 2008

Pretul terenurilor s-a depreciat cu cel putin 50% in ultimii 3 ani, piata fiind, in acest moment, spatiul de „joaca” al cumparatorilor. In contextul in care oferta este mare iar cererea prea mica pentru a echilibra raporturile de forte, nu este de mirare ca tarifele proprietarilor scad in mod constant si considerabil. In aceasta ordine de idei, trebuie remarcat faptul[...]

Citeste mai mult
coming back soon