Romanii prefera sa stea in chirie

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor.

Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea de a suporta costurile aferente creditelor ipotecare. Drept urmare, institutiile financiare se confrunta, in acest moment, cu o carenta de clienti. Nesiguranta locurilor de munca si veniturile cel putin lamentabile obliga cetatenii romani la precautie extrema.

In aceasta ordine de idei, remarcam faptul ca cei care nu s-au imprumutat de la banci au iesit in castig de cauza, chiriile scazand, in ultimii ani, cu nu mai putin de 30-40%.

Mai mult decat atat, inceperea anului universitar implica, in vremurile bune, o crestere a chiriilor in spatiile urbane relevante, numarul mare de studenti oferind proprietarilor posibilitatea de a stabili regulile jocului in functie de starea pietei.

Iata, insa, ca 2011-le va fi un an in care studentii vor avea marele castig de cauza, si asta datorita unei piete rezidentiale puternic afectate de criza economica. Proprietarii vor fi obligati de circumstantele actuale sa taie din pret pentru a-si mentine atractivitatea pe piata chiriilor.

Intr-o cu totul alta ordine de idei, reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania ne informeaza ca inchirierile „clandestine” sau la negru sunt mult mai frecvente decat am vrea noi sa credem. Astfel, in cazul chiriilor care se invart in jurul valorii de 350-400 de euro, procentul contractelor inregistrate la administratiile financiare este de sub 25%.

Cu cat valoarea chiriei lunare creste, cu atat se majoreaza si procentul contractelor inregistrate la autoritatile fiscale, lucru firesc, deoarece acolo unde chiria este mai mare si posibilele pagube pe care le-ar putea face chiriasul sunt mai mari, finisajele si mobilele fiind de o calitate superioara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.