Yandex.Metrica

Romanii prefera sa stea in chirie decat sa se imprumute de la banca

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform ultimelor sondaje de opinie de „factura imobiliara”, cetatenii romani prefera sa stea in chirie pe termen lung decat sa achizitioneze locuinte prin intermediul institutiilor financiare, riscul de a intra in incapacitate de plata fiind prea mare, in special in actualul context de trista evolutie economica.

Suntem informati ca acest fenomen de tranzitie de la statutul de proprietar la cel de chirias este identificabil si in tarile occidentale.

Conform unui articol publicat de cotidianul „The Daily Mail”, in Marea Britanie se poate vorbi, fara o marja de eroare prea mare, de o generatie a chiriasilor.

Statisticile arata ca peste 68% din britanicii care si-au schimbat locuinta in perioada 2008-2010 locuiesc in apartamente  inchiriate.

Increderea consumatorilor in piata imobiliara este inca fragila, iar acest lucru explica reticenta fata de orice achizitie de locuinta“, spun analistii.

In plus, in Occident se observa si un alt fenomen, valabil si la noi: foarte multi dintre cei care si-au cumparat o casa in urma cu cativa ani aleg sa o inchirieze si se muta, la randul lor, intr-o locuinta inchiriata.

De obicei, numarul contractelor de inchiriere creste toamna in marile oraşe, fiind sezonul in care studentii vin la facultate. Se observa o crestere inca din august“, explica Valentin Ilie de la Coldwell Banker. „La fel, chiria locuintelor variază – vara scade cu 10-15%, iar toamna recupereaza aceasta micsorare.

Potrivit statisticilor, numarul tranzactiilor imobiliare a atins un varf, la nivel naţional, in 2008. Anul acesta, piata arata o revenire, insa foarte timida, sau cel putin aceasta este concluzia celor de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate (ANCPI).

Astfel, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut in luna aprilie 2011 comparativ cu luna precedenta, ajungand la 51.517, cu aproape 5.600 mai putine fata de luna martie a acestui an si cu circa 22.400 mai putine comparativ cu varful atins in luna octombrie 2007.

In aceasta luna, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in Bucuresti (4.155), Timis (3.100) si Arad (2.866).

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata chiriilor si "economia" subterana

Conform ultimelor studii de piata a Institutului National de Statistica, aproximativ 300.000 de unitati locative din tara sunt inchiriate cu acte in regula, proprietarii platind, astfel, taxele si impozitele pe venit aferente acestor tocmeli. Cu toate acestea, suntem informati ca numarul neoficial al locuintelor inchiriate depaseste 1,25 milioane de unitati, ceea ce inseamna venituri nedeclarate de circa 4,5 miliarde euro[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Romanii prefera sa stea in chirie

In actualul context de trista involutie a pietei imobiliare, cetatenii romani au rentuntat, in mare parte, la dorinta straveche si atavica de a fi proprietari si au inceput sa ia in calcul posibilitatea investitiilor, de regula, modice in piata chiriilor. Avand in vedere ca recesiuna a destabilitat economia Romaniei in toate aspectele-i posibile, cetatenii romani s-au vazut pusi in imposibilitatea[...]

Citeste mai mult
coming back soon