Yandex.Metrica

Romanii exporta concepte imobiliare

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Dezvoltatorii imobiliari din Romania cauta cai de acces in pietele internationale de profil. In conditiile in care sectorul local este intr-o stare deplorabila, nu trebuie sa ne mire faptul ca „stratul” imobiliar „mioritic” este din ce in ce mai subtire. Companiile relevante si pertinente isi deschid sedii in alte tari si fac tranzactii cu omologi straini.

Cu toate acestea, ni se aduce la cunostinta ca antreprenorii neaosi exclud posibilitatea de a parasi Romania cu totul. Ca e vorba de nostalgie sau pur si simplu de speranta in zile mai bune, conteaza mai putin. Relevant este, insa, faptul ca Romania nu si-a pierdut iremediabil atractivitatea si ca dezvoltatorii locali sunt dispusi sa astepte vremuri stabile si financiarmente fertile.

Paradoxal, printre investitorii care cauta acum porti catre industria imobiliara din alte tari sunt tocmai strainii care, in urma cu multi ani, au venit in Romania pentru ca au simtit potentialul de dezvoltare.

Dupa trei ani de criza si dupa tot atatia ani de cautat solutii de redresare economica sau sprijin din partea statului, acesti investitori se gandesc sa nu isi mai joace toate cartile pe Romania.

Noi mergem in Irak. Deschidem o sucursala acolo si incepem sa lucram. Fara prea multe planuri. In asemenea medii, nu poti sa faci prea multe planuri. Sau daca le faci, le faci degeaba, ca sunt medii volatile. Ne asumam riscuri, ne asumam cheltuieli initiale, caci facem munca de pionierat. Dar ne place. Irakul de azi seamana mult cu Romania anilor 1992.“, spune Alexander Ignatiadis, CEO Octagon  Contracting & Engineering.

Compania condusa de omul de afaceri de origine greaca a fost prima care s-a interesat de dezvoltari imobiliare in Irak, din 2003 incoace, dupa datele ambasadei Romaniei. Mediul ostil de acolo nu este tentant pentru investitori. Compania romaneasca pe care o conduce omul de afaceri grec se foloseste, insa, de avantajului statutului de contractor, ceea ce inseamna ca investitiile imobiliare sunt colaterale, iar riscurile minimizate.

Irakul, pentru contractori, are tot. Are o infrastructura complet distrusa, dupa atatea razboaie si embargouri. Este o tara la fel de bogata ca Arabia Saudita. Are inca probleme de siguranta, ceea ce nu o face o destinatie indezirabila pentru firme foarte mari. Asa ca pentru jucatorii medii si mici, ca noi, este un loc in care azi ne putem adjudeca un avantaj al primului venit.“, continua Ignatiadis.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta Irakul este lipsa energiei electrice in toate orasele importante. De aceea, se contracteaza lucrari pentru un numar mare de centrale electrice, iar pentru aceste proiecte exista si finantare. In paralel, se doreste inceperea lucrarilor de constructie a drumurilor.

Un alt produs „made in Romania”, dar trimis la export, este tehnologia Ozone Homes. Este vorba despre ceea ce compania numeste panouri structurale izolate. Cu alte cuvinte, este vorba despre elemente care se imbina in stil puzzle, astfel incat produsul finit sa fie o casa construita in timp-record (de la cateva saptamani, pana la cateva luni).

Cel mai mare avantaj al acestei locuinte este ca reduce costurile de intretinere cu pana la 40%, rezista mult mai bine la incendii si cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, fata de casele traditionale, iar constructia este chiar mai ieftina decat in cazul locuintelor standard.

Ne pregatim sa trimitem mostre de panouri catre Australia in saptamanile viitoare, un grup taiwanez analizeaza posibilitatea de a folosi tehnologia noastra pentru cladiri de birouri, lucram cu un grup din Kazahstan la o casa-model care are rolul de a ne ajuta sa vindem volume mari. Iar in paralel, ne intalnim cu diferite guverne interesate sa foloseasca sistemul Ozone Homes pentru a construi ieftin si ecologic, ca alternativa la programele clasice de dezvoltare rezidentiala.”, spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Sursa: Imopedia.ro
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Tiriac investeste in terenuri agricole!

Omul de afaceri Ion Tiriac, dupa o perioada de liniste si de analiza a situatiei post-criza, a hotarat ca ar fi o miscare inteligenta sa activeze si in alte domenii, cum ar fi agricultura, IT-ul si energia regenerabila. Astfel, el si-a anuntat intentia de a achizitiona terenuri agricole si, in acelasi timp, de a dezvolta un proiect in agricultura in[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Bancile evita piata rezidentiala

Institutiile financiare considera piata rezidentiala un factor de risc, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii imobiliari vor avea dificultati in a obtine sume considerabile pentru proiectele cu finalitate locavita. In conditiile in care specialistii de toate facturile si culorile sustin ca Romania a trecut de perioada involutiva critica, pare usor inexplicabil faptul ca bancile evita finantarile de ordin rezidential. „In ultimii[...]

Citeste mai mult
coming back soon