Yandex.Metrica

Romanii evita sa construiasca prin programul “Prima Casa”

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Programul Prima Casa nu se adreseaza doar celor care vor sa cumpere o locuinta deja existenta, ci si celor care intentioneaza sa construiasca o casa de la zero.

Desi foarte putini romani au apelat la creditele bancare pentru astfel de proiecte, optiunea este valida si operanta si in cadrul celei de-a patra editii a acestui program guvernamental.

Avand in vedere ca institutiile financiare isi calculeaza foarte atent riscurile, acordarea de credite pentru constructia unei case este un proces foarte drastic gestionat, potentialul client fiind obligat sa se asocieze cu inca o persoana pentru a i se acorda suma solicitata.

Mai mult decat atat, cetateanul interesat de un astfel de proiect nu poate construi singur pe banii institutiilor financiare, obligat fiind sa colaboreze cu o firma de constructii avizata.

Proiectul trebuie, in aceeasi ordine de idei, sa fie finalizat la 1 an si jumatate de la incheierea contractului. In cazuri extreme si daca institutiile financiare sunt de acord, aceasta perioada poate fi prelungita cu nu mai mult de 12 luni.

Suntem informati, de asemenea, ca solicitantul nu primeste banii in mana. Odata aprobat dosarul, banca plateste firma de constructii pe masura de proiectul inainteaza si se bifeaza etapele esentiale.

Atata timp cat nu stau foarte mult dupa bani, este avantajos si pentru mine ca firma, ca am mult mai multa siguranta cand am un contract intre doua parti girat de o banca. Este mai dificil sa faci un contract cu o persoana fizica, pentru ca aceasta poate sa imi spuna la mijloc ca nu mai are bani si nu are de unde sa imi dea sau nu vrea sa imi mai dea sau etc.“, ne informeaza constructorul Cristian Ana.

Pentru a se aproba dosarul, solicitantul creditului trebuie sa prezinte bancii un contract de antrepriza incheiat cu o societate de constructii, precum si un deviz estimativ care sa cuprinda toate costurile implicate. Constructorul trebuie, la randul sau, sa demonstreze insitutiei financiare ca nu are datorii la bugetul de stat mai vechi de 60 de zile.

Odata finalizata constructia, terenul si casa proaspat ridicata nu pot fi vandute timp de 5 ani.

Am avut un singur client care a vrut sa construiasca prin Prima Casa si s-a lasat pagubas. Sunt prea complexe conditiile respective, cumva banca intervine si asupra constructiei. Nu ai voie sa faci mai mare de atat, mai inalta de atat, cu mai multe dormitoare decat atat… E o problemă si cu intabularea casei, pentru ca o parte ramane a bancii, caci o parte din suma apartine institutiei. Astfel, cred ca maximum cinci din 100 de case se construiesc prin Prima Casa.“, adauga Ciprian Ana.

Solicitantul unui astfel de credit poate primi, in cel mai bun caz, suma de 75.000 euro, fiind obligat sa aiba un avans de numai 5%.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 6 ani 0 Comentarii

A inceput Prima Casa, varianta in lei. Ce se intampla cu preturile locuintelor?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit recent bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala. Din totalul acestora, 500 milioane de lei sunt destinati achizitionarii de locuinte construite prin ANL. Decizia de a acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Prima Casa 5, va fi sau nu va fi?

Aceasta este intrebarea ce sta pe buzele tuturor: cumparatori, bancheri, agentii imobiliare. Ce se va intampla dupa cu programul Prima Casa in 2013? Sunt foarte multi oameni care-si doresc o locuinta, dar care, pana in prezent, desi au trecut 3 etape din Prima Casa si urmeaza sa se incheie si a patra, inca nu au accesat acest tip de credit.[...]

Citeste mai mult