Yandex.Metrica

Romanii cauta apartamente mici

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Sectorul rezidential nu duce lipsa de companii si dezvoltatori care investesc peste masura in locuinte care nu se vand. Desi efectele recesiunii se simt si vor continua sa se simta multa vreme de-acum inainte, aceasta isterie a constructorilor este cel putin inexplicabila.

Cetateanul roman nu dispune de capitalul necesar pentru a intra pe piata imobiliara decat in masura in care primeste credite ipotecare, desi nu trebuie sa uitam ca cei interesati de aceste campanii lansate de institutiile financiare devin tot mai putini.

Chiar si Prima Casa devine irelevanta, unii experti ai pietei sustinand ca, cel mai probabil, nu vom avea parte de o urmatoare editie a acestui program guvernamental.

Suntem informati ca in perioada pre-recesiune apartamentele se vindeau inainte de a fi construite, foame de achizitii fiind stimulata de increderea intr-o piata stabila. Lucruile s-au schimbat, insa, dramatic. Suntem martorii unui blocaj tranzactional peste care se va trece abia dupa ce contextul economic local isi va fi revenit pe deplin. Oamenii sunt sceptici si prefera sa astepte vremuri mai echilibrate.

Singurii cumparatori care mai activeaza pe piata imobiliara sunt cei care cauta apartamente cu suprafete mici, riscurile fiind reduse iar oferta rezidentiala supralicitata.
In trecut s‑au construit apartamente cu o suprafata utila cu 15%‑20% mai mare fata de ceea ce se cauta acum“, a declarat Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cu exceptia municipiului Cluj-Napoca, unde s-a inregistrat o scadere de1,6% a preturilor apartamentelor vechi, acest sector imobiliar a cunoscut, la inceput de 2011, doar valori pozitive. Astfel, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Constanta (2,7%), in timp ce Bucurestiul a inregistrat o majorare de doar 0,8 %. Timisoara (1,5%), Brasovul (0,8%) si Iasi-ul (0,5%) au cazut si ele sub incidenta cresterilor pozitive, chiar daca valorile nu au fost iesite din comun.

In ceea ce priveste apartamentel noi, singurele orase in care s-au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin considerabile au fost Iasul (-10,7%) si Brasovul (0,7%). Cea mai mare crestere a preturilor apartamentelor noi a fost inregistrata in Cluj-Napoca, unde sumele solicitate au sarit la +5,3% in primele 3 luni ale anului.

Sa nu uitam, insa, ca aceasta cerere crescanda se invarte in jurul apartamentelor cu suprafete utile mici.

Sursa: Adevarul

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

O posibila resuscitare a pietei constructiilor

Piata de constructii din Romania este, daca nu la pamant, cel putin grav avariata de recentele evenimente de factura economica. In ciuda faptului ca predictiile sunt sumbre, exista voci care sustin ca acest sector este pe cale de a-si reveni si de a ajunge la un nivel de stabilitate relativ similar cu cel inregistrat inainte de recesiune. Razvan Bobe, Director[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara si economia

In Romania, piata imobiliara nu este un atat de important indicator al evolutiei economiei precum in SUA ori in tarile zonei euro. In termeni economici, spunem ca piata imobiliara este ‘decuplata’ de la economie in general. Explicatia este data de procentul mai mic in PIB constituit de sectorul ‘constructiilor’ (care sigur ca nu include doar pe cel imobiliar, ci si[...]

Citeste mai mult
Acum 8 ani 0 Comentarii

Romanii nu investesc in locuinte noi

Romania este in plina recesiune. Sau daca nu in plina recesiune, cel putin intr-o recesiune a recesiunii. De fapt. Romania nu mai este in recesiune. Romania este acum in convalescenta. Recesiunea a trecut. Romania este pe drumul cel bun. Iata ce intelegem noi din declaratiile contradictorii ale expertilor de toate facturile. Romania este si nu este in recesiune. Romania isi[...]

Citeste mai mult

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.