Yandex.Metrica

Romania, teren fertil pentru investitiile in cladirile de birouri

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform ultimului raport al KPMG, acordarea de fonduri pentru proiectele imobiliare din Romania, Republica Ceha si Polonia este deosebit de facila in cazul cladirilor de birouri.

Prin comparatie, in acelasi raport se indica faptul ca tari precum Ungaria si Serbia atrag mai usor fonduri pentru dezvoltarea de retail, asta in timp ce sectorul industrial/logistic este in top in tari precum Bulgaria, Slove­nia si Tarile Baltice. Pentru totalita­tea sectoarelor imobiliare, dintre tarile Europei Centrale si de Est, Ro­mania se plaseaza la mijloc in pri­vin­ta deschiderii bancilor de a fina­n­ta proiecte imobiliare. Mai bine de­cat Romania stau, in ordine, Austria, Republica Ceha, Polonia si Slovacia, iar mai rau stau Serbia, Ungaria, Bul­garia si Tarile Baltice.

Daca abordarea bancilor difera, exista mari diferente si intre dezvo­l­ta­tori.

Investitiile imobiliare roma­nesti au scazut dupa 2008, dar exista anumite semne de reinnoire a in­te­resului, in special din partea dezvoltatorilor chinezi“, a declarat Ori Efraim, Partner al KPMG in Ro­ma­nia. „Ca in multe alte sectoare, dez­vol­tatorii chinezi au identificat imediat oportunitatile de pe piata ro­ma­neasca si acopera anumite goluri la­sa­te de investitorii mai precauti.

Situatia finantarii tranzactiilor imobiliare este similara cu finan­ta­rea dezvoltarii de proiecte. Retic­en­ta bancilor de a finanta tranzactii imo­biliare se traduce prin reducerea numarului acestora. Mai mult decat atat, bancile au acordat mai usor finantare pentru achizitii imobiliare la inceputul anului in curs decat in prezent. Asta inseamna ca in perioada urmatoare vor cumpara doar cei care vin cu bani de-acasa. Pentru acest an, cele mai sigure tran­zacţii sunt cele care au inceput deja nego­cierea la inceputul anului, cand institutiile financiare acordau finantare mai usor.

Pia­ta de investitii din Roma­nia poa­te absorbi 100-200 de mili­oa­ne in pe­rioada urmatoare din cele cateva dez­voltari anuntate si cele doua-trei investitii ce urmeaza a se inchide“, a declarat Cristian Usti­nescu, Director de Investitii al DTZ Echinox.

Barometrul KPMG a fost realizat pe baza raspunsurilor primite de la peste 50 de banci active in domeniul imobiliar din ECE.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara: de ce fug bancile de Romania?

Sectorul imobiliar romanesc este cel mai putin atractiv din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru banci, in conditiile in care piata locala are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG in urma chestionarii mai multor institutii de credit, precizeaza Mediafax. Clasamentul a fost intocmit pe baza unui indice - Property Financing[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Bancile evita piata rezidentiala

Institutiile financiare considera piata rezidentiala un factor de risc, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii imobiliari vor avea dificultati in a obtine sume considerabile pentru proiectele cu finalitate locavita. In conditiile in care specialistii de toate facturile si culorile sustin ca Romania a trecut de perioada involutiva critica, pare usor inexplicabil faptul ca bancile evita finantarile de ordin rezidential. „In ultimii[...]

Citeste mai mult
coming back soon