Yandex.Metrica

Romania, tara cu cea mai rentabila piata imobiliara din Europa Centrala si de Est

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform celui mai recent raport Erste, piata imobiliara din Romania are toate sansele sa inregistreze cele mai mari randamente din regiune in 2012. Cu alte cuvinte, se poate ajunge la un procent de 10%. In conditiile in care estimarile pentru pietele din Europa Centrale si de Est stabilesc o posibila crestere de 4%, saltul ipotetic al segmentului imobiliar local este surprinzator si salutar.

In aceeasi ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca actiunile companiilor active pe piata central si est-europeana au un potential de crestere de 15%, potential care, daca totul merge struna iar economia mondiala nu inregistreaza scaderi considerabile, se va materializa pana la finele anului 2012.

Nivelurile de profitabilitate situate sub medie reprezinta cel mai mare obstacol ca raportul pret/valoare contabila (P/BV) sa se apropie de 1x.

Tendinta de crestere la nivelul pietei central si est-europene este sustinuta de gradul redus de neocupare, de cererea ridicata si numarul redus de proiecte aflate in curs de dezvoltare.

In prezent, observam ca diferenta dintre randamente se afla la cel mai mare nivel inregistrat dupa primavara anului 2009. Totusi, nivelurile actuale ale ROE sunt inca dezamagitor de mici. Daca nivelul chiriilor si-a revenit din criza, eficientizarea costurilor de operare se lasa inca asteptata, in special in contextul in care volumele de activitate si profiturile nu vor reveni prea curand la nivelurile inregistrate inainte de criza. In favoarea actiunilor companiilor din domeniul imobiliar este discount-ul de 50% din valoarea contabila“, spune Günther Artner, director al departamentului de cercetare Erste pentru ECE (Europa Centrala si de Est).

In ceea ce priveste Romania, analistii Erste Group considera ca, pe fondul chiriilor modeste si, deci, accesibile,  exista posibilitatea cresterii randamentelor de pe piata imobiliara.

Revenirea economiei romanesti nu s-a accelerat deocamdata. Tara a facut, insa, progrese notabile in reducerea cheltuielilor bugetare si a deficitului extern. Prin urmare, credem ca piata imobiliara din Romania ar trebui sa evolueze mai bine comparativ cu alte piete din Europa de Sud-Est. Credem ca nivelul chiriilor nu se va imbunatati. Totusi, acest lucru trebuie sa se reflecte in randamente ale pietei de 10,25%, cele mai mari din regiunea Europei Centrale si de Est“, se arata in raportul Erste Group.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Bancile evita piata rezidentiala

Institutiile financiare considera piata rezidentiala un factor de risc, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii imobiliari vor avea dificultati in a obtine sume considerabile pentru proiectele cu finalitate locavita. In conditiile in care specialistii de toate facturile si culorile sustin ca Romania a trecut de perioada involutiva critica, pare usor inexplicabil faptul ca bancile evita finantarile de ordin rezidential. „In ultimii[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii chinezi, interesati de piata imobiliara din Romania

Piata imobiliara din Romania stagneaza, motiv pentru care institutiile financiare vor continua sa fie precaute in ceea ce priveste activitatile de creditare. Conform celui mai recent studiu al companiei de consultanta KPMG, proiectele moderate si neostentative ale bancilor sunt, in fapt, reactii justificate la numarului redus de imprumuturi inoperante acordate in ultimii ani. Ori Efraim, partener si coordonator al Departamentului[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara este mai stabila decat in 2010

Am fost informati recent ca piata imobiliara din Romania are toate sansele sa-si revina relativ complet pana la sfarsitul anului 2012. Avand in vedere ca presa de specialitate a livrat in ultimele luni stiri, articole si comunicate de presa contradictorii si derutante, am privit aceasta judecata de valoare cu foarte mult scepticism. Iata, insa, ca ne sunt infirmate indoielile de[...]

Citeste mai mult
coming back soon