Yandex.Metrica

Romania a atras 7% din valoarea tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Valoarea tranzactiilor cu proprietati imobiliare -birouri, hoteluri, spatii retail, parcuri industriale- incheiate anul trecut in Europa Centrala si de Est a ajuns la cinci miliarde euro, cu 90% peste nivelul din 2009, Romania reusind sa atraga circa 7% din total, potrivit CB Richard Ellis (CBRE)

“Piata de investitii din Europa Centrala si de Est si-a continuat revenirea in 2010 dupa un nivel minim record inregistrat in primul trimestru din 2009. Volumul total al tranzactiilor din 2010 a ajuns la cinci miliarde de euro, reprezentand o crestere cu 90% comparativ cu 2009.

Rusia a surclasat Polonia in 2010, fiind piata cu cel mai ridicat nivel al investitiilor, ca rezultat al vanzarii unui portofoliu de active din Moscova in trimestrul patru din 2010”, se arata intr-un raport al CBRE.

In total, Rusia si Polonia au atras 74% din totalul tranzactiilor incheiate in regiune in 2010, dar in ciuda semnelor de crestere a activitatii, lichiditatea a ramas redusa in cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est.

Potrivit datelor prezentate la sfarsitul anului trecut de CBRE Romania, pe piata locala valoarea tranzactiilor imobiliare in 2010 a totalizat 335 milioane de euro, cu 47% peste intreg volumul investitional din 2009.

Astfel, Romania a atras 6,7% din totalul tranzactiilor realizate din Europa Centrala si de Est.

Spre comparatie piata din Romania a reprezentat anul trecut jumatate din valoarea unei singure tranzactii realizate in Moscova, respectiv un portofoliu de cinci cladiri de birouri achizitionate de Lenmar Capital pentru circa 690 de milioane de euro.

Cea mai mare parte a investitorilor s-au orientat spre segmentul spatiilor de birouri, 46% din valoarea tranzactiilor reprezentand preluari de astfel de proprietati, cel mai inalt procentaj din ultimii cinci ani.

In acelasi timp, 45% din volum reprezinta investitii de peste 100 de milioane de euro.

In ceea ce priveste randamentele investitiilor in proprietati imobiliare, reprezentantii CBRE au remarcat o comprimare in cele mai multe piete din Europa Centrala si in Romania.

“Cele mai multe tari din Europa Centrala au inregistrat comprimari ale randamentelor cuprinse intre 10 si 25 puncte de baza (0,1 si 0,25 puncte procentuale, n.r.) pe toate sectoarele in trimestrul patru din 2010. Comprimarea inregistrata in Bucuresti variaza de la 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale, n.r.) pentru parcurile logistice la 50 puncte de baza (0,5% puncte procentuale) pentru cladirile de birouri. Aceasta ajustare semnificativa pe piata birourilor poate fi explicata de cresterea increderii in piata pe fondul incheierii unor tranzactii”, se mentioneaza in raport.

La sfarsitul anului trecut, fondul sud-african New Europe Property Investment a preluat imobilul de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a platit 27,6 milioane de euro, preluand totodata si datorii de 73,6 milioane de euro.
Sursa: Bloombiz

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Investitiile in proprietati comerciale in Europa Centrala si de Est in scadere drastica!

Volumul investitiilor straine in spatii comerciale, birouri si industriale, in Europa Centrala si de Est a scazut dramatic in al doilea trimestru al anului 2012, reducerea fiind de 60% fata de trimestrul anterior! De asemenea, prima jumatate a anului 2012 a raportat o scadere a volumului de investitii, valoarea acestuia de 1,2 miliarde de euro fiind sub nivelul primei jumatati[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Tranzactii imobiliare - Potential de 500 mil. euro in 2011

Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge in 2011 la 500 milioane de euro, in crestere fata de nivelul inregistrat in acest an, potrivit estimarilor DTZ Echinox, care considera ca diferentele dintre asteptarile proprietarilor si cele ale investitorilor s-au diminuat. "Cred ca anul 2011 va concretiza multe dintre asteptarile noastre din 2010, si anume atingerea unui volum investitional de aproximativ 500[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara este mai stabila decat in 2010

Am fost informati recent ca piata imobiliara din Romania are toate sansele sa-si revina relativ complet pana la sfarsitul anului 2012. Avand in vedere ca presa de specialitate a livrat in ultimele luni stiri, articole si comunicate de presa contradictorii si derutante, am privit aceasta judecata de valoare cu foarte mult scepticism. Iata, insa, ca ne sunt infirmate indoielile de[...]

Citeste mai mult
coming back soon