Rezervele de dauna constituite de PAID se ridica la suma de 400.000 lei

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform declaratiilor lui Marius Bulugea, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), rezervele tehnice ale institutiei sunt de peste 30 milioane de lei.

Cel mai recent comunicat de presa transmis de reprezentantii PAID ne informeaza ca rezervele de dauna avizate si neavizate se ridica, in prezent, la valoarea de aproximativ 400.000 de lei, suma minima necesara pentru acoperirea daunelor produse la unitatile locative asigurate prin polita obligatorie.

PAID trebuie sa constituie, potrivit legii, toate tipurile de rezerve tehnice – de prima, de daune avizate si neavizate, de catastrofa -, a caror valoare totala este, in prezent, de peste 30 milioane de lei. Coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, gradul de solvabilitate este 1,65 – ambii indicatori situandu-se peste limita minima impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. PAID functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte si poate plati in orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala, pentru politele din portofoliul propriu“, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Pool-ul are incheiat un contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care a intrat in vigoare la data de 15 iulie 2011, dupa expirarea contractului aferent anului de subscriere 2010/2011, potrivit comunicatului.

Acest program de reasigurare este de tip “excedent de dauna” si are o capacitate de 300 milioane de euro, care a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare.

Nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior si este suficient pentru a acoperi portofoliul de polite de asigurari emise de PAID, precizeaza institutia.

Pool-ul a avizat, de la inceputul activitatii de subscriere (15 iulie 2010) si pana la aceasta data, 73 de dosare de dauna, din care au fost platite despagubiri pentru 31 dintre acestea, celelalte fiind in curs de rezolvare.

Din cele 73 de dosare de dauna avizate, 39 au fost deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 34 de dosare – pentru locuintele asigurate prin polita obligatorie ce au fost afectate de alunecarile de teren. Dauna medie platita de PAID are o valoare de 8.387 lei.

Sa nu uitam, insa, ca procentul cetatenilor romani care si-au asigurat, pana acum, locuintele impotriva dezastrelor naturale este lamentabil de mic. In ciuda faptului ca autoritatile locale au obligatia de a trece la masuri punitive in cazul celor care nu se achita de aceasta obligatie, romanii par a fi completamente refractari la programul de asigurare in masa a locuintelor.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.