Yandex.Metrica

Retailerii evita Romania

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Specialistii sunt de parere ca retailul din Romania va creste considerabil pana la sfarsitul acestui an, investitorii exprimandu-si intentiile de  a cumpara terenuri pentru a-si extinde lanturile de hiper- si supermarketuri.

Chiar daca lunile urmatoare vor confirma aceste predictii, dinamica retailului este mult mai mica in Romania decat in tari ca Polonia sau Cehia, ceea ce inseamna ca vor exista unele modificari neprevazute ale pietei locale.

Conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, retailerii sunt foarte interesati de pietele din Cehia si Polonia, tari in care randamentele investitionale (yield-uri) sunt de 6, respectiv 6,5%.

Pentru Romania, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala, prognoza pentru cresterea PIB -ului in perioada 2012 – 2014 indica procente cuprinse intre 3,9% pentru 2012 si 4,7% pentru 2014, deci chiar mai mare decat prognoza pentru Polonia. In prezent, insa, randamentele investitionale pentru proprietatile de cea mai buna calitate sunt cu 150 – 200 de puncte procentuale de baza mai mari decat cele ale proprietatilor din Europa Centrala. In Romania valorile sunt intre 8% şi 9% pentru proprietati de top in orasele importante“, a declarat Costel Florea, partener si director al departamentului de investitii in cadrul Cushman & Wakefield.

Interesul crescut si crescand al retailerilor pentru pietele din Cehia si Polonia stimuleaza, in principiu, majorarea PIB-ului, fapt care duce in mod logic la o redresare stabila a intregului context economic.

Acele proprietati «best of class» care au fost livrate recent in piata din Europa Centrala au fost licitate in mod agresiv de catre fondurile institutionale, proprietati cu valori de portofoliu variind intre 50 mil. euro şi 200 mil. euro. In cazul prioprietatilor mari de retail exista un numar de specialisti in investitii si in consultanta financiara pregatiti sa isi uneasca fortele pentru a achizitiona si a gestiona astfel de proprietati”, a declarat Charles Taylor, partener al Cushman & Wakefield.

Chiar daca retailerii de mare calibru sunt mult mai interesati de Cehia si Polonia decat de Romania, situatia nu este nici pe departe tragica, acest sector fiind poate singurul care isi amortizeaza, cel putin, investitiile.

Concluzia este mai mult decat clara. Retail-ul o duce bine, iar odata cu acesta o duce, daca nu bine cel putin decent, si sectorul comercial national. Chiar daca multitudinea de super- si hipermarketuri din Romania nu vor smulge economia din impasul financiar din care nu mai pare sa iasa, este totusi de bun augur faptul ca exista dezvoltatori dispusi sa riste si sa investeasca in piata noastra aflata, daca e sa fim optimisti, in convalescenta.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii straini, din nou interesati de piata imobiliara din Romania

Expertii pietei imobiliare ne anunta ca investitorii straini au inceput sa-si exprime interesul in proprietatile vandabile din Romania. In ciuda faptului ca ne-am resemnat deja cu plecarea potentatilor financiari in tarile vecine, pare-se ca pesimismul nostru a fost nefondat, consultantii locali fiind de parere ca dinamica tranzactionala va fi resuscitata prin intermediul sumelor alocate de investitorii care incearca sa-si asigura[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Romania s-a situat in ianuarie pe locul al doilea in Uniune la cresterea lucrarilor de costructii!

Suntem pe drumul cel bun, iar stirile conform carora Romania se situeaza pe pozitii fruntase in anumite domenii, nu fac decat sa intareasca acest lucru. Si, desi toate semnalele din cadrul Uniunii Europene atentionau asupra unor scaderi in domeniul constructiilor, Romania s-a aflat in barca "fericitilor", care au fost impotriva trendului general. Potrivit datelor Oficiului European de Statistica(Eurostat) in ianuarie[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara este mai stabila decat in 2010

Am fost informati recent ca piata imobiliara din Romania are toate sansele sa-si revina relativ complet pana la sfarsitul anului 2012. Avand in vedere ca presa de specialitate a livrat in ultimele luni stiri, articole si comunicate de presa contradictorii si derutante, am privit aceasta judecata de valoare cu foarte mult scepticism. Iata, insa, ca ne sunt infirmate indoielile de[...]

Citeste mai mult
coming back soon