Yandex.Metrica

Restricție eliminată la achizițiile imobiliare cu TVA 5%. Cum răspunde piața?

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Nu mai e un secret că modificările cadrului legislativ pot aduce impact semnificativ în tendințele pieței imobiliare. Iar unul din cele mai importante elemente care afectează decizia de a achiziționa un imobil este nivelul TVA. Acest factor este cu atât mai important cu cât poate afecta tot lanțul unei decizii atât de importante, începând de la selecția imobilului, până la forma de finanțare obținută, și forma de tranzacționare.

Recente modificări legislative (Art. 291 alin. (3), lit. c), pct. 3 din Codul Fiscal) se pare că vor aduce o nouă dinamică în imobiliare, în special pe piața de locuințe familiale – prin eliminarea anumitor restricții la achiziție. În speță, e vorba de pragul redus al TVA-ului de 5%, care era aplicabil doar o singură dată pentru achiziția unei locuințe, restricție eliminată printr-o recentă modificare.

Specialiștii Blitz, analizând acest aspect, sunt de părere că modificarea făcută este de natură să aducă o injecție de activitate, care să ducă pe o dinamică ascendentă piața pentru acest tip de imobile. Astfel, dacă anul trecut se preconiza o corecție a pieței de până la 10%, eliminarea acestei restricții poate activa anumite segmente de cumpărători care stăteau în expectativă. De asemenea, poate arunca într-o nouă lumină evoluția prețurilor.

Mai concret, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 25/2018, se elimină faptul că o persoană fizică sau o familie poate să achiziționeze un singur imobil cu TVA de 5%. Așadar, începând din luna ianuarie persoanele fizice pot cumpăra oricâte imobile cu destinație locuință cu TVA de 5%, atâta timp cât imobilul are o suprafață de 120 mp și nu depășește suma de 450.000 lei.

Referitor la acest aspect, normele legale aplicabile au rămas destul de stabile în ultimii ani. Astfel, nivelul redus de TVA de 5% rămâne aplicabil doar persoanelor fizice, atunci când sunt întrunite următoarele condiții cumulative:

  • imobilul să aibă destinația de locuință;
  • să fie locuibil la momentul achiziției;
  • să aibă o suprafață utilă de maximum 120 mp inclusiv anexele;
  • valoarea totală inclusiv a terenului să nu depășească 450000 lei (94,442.58 euro).

Agenții Blitz Imobiliare sunt de părere că anumite segmente de consumatori, care stăteau în expectativă, pot fi reactivate și dinamizate de aceste modificări, iar piața apartamentelor de 2 și 3 camere este vizată în mod special. De asemenea, dezvoltatorii de ansambluri de apartamente pot fi direct interesați de această nouă nișă.

Dincolo de speculații, va fi interesant de urmărit impactul în prețurile de vânzare, dacă într-adevăr va duce la o scădere, ori dimpotrivă, va arunca din nou prețurile pe o dinamică ascendentă.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 11 ani 0 Comentarii

TVA-ul de 5% pe locuinte, greu de gasit

Preţul este, în acest moment, principalul argument de achiziţie a unui apartament. Chiar şi aşa, cel puţin în Capitală, sunt mult prea puţine locuinţe construite pentru programul cu TVA de 5%. Cele mai multe a­partamente sunt construite încă de dinainte de nor­mativa TVA-ului redus, motiv pentru care există doar coincidenţe prin care spaţiile se încadrează în condiţiile necesare preţului mai[...]

Citeste mai mult
Acum 7 ani 0 Comentarii

Cele 10 “porunci imobiliare” pentru cumparatorii de locuinte! Partea 1 - Imobiliare la minut

Urmeaza: "Imobiliare la minut"- rubrica oferita in parteneriat cu Napoca FM. Tema emisiunii de astazi: Cele 10 “porunci imobiliare” pentru cumparatorii de locuinte! Atunci cand vrei sa cumperi o locuinta, orice pas gresit te poate costa scump. Esti dispus sa platesti mai mult decat trebuie sau, si mai rau, sa-ti scape printre degete cea mai buna oferta de pe piata?[...]

Citeste mai mult
Acum 11 ani 0 Comentarii

Piata imobiliara, neafectata de cresterea TVA

Majorarea TVA va afecta piata imobiliara doar in mod indirect, prin scaderea nivelului veniturilor populatiei, dar nu va duce la blocajul pietei, iar preturile nu au motive de crestere pe fondul maririi taxei la 24%, a anuntat luni Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI), transmite NewsIn. Acest aspect se datoreaza faptului ca preturile de vanzare ale apartamentelor vechi, segmentul de piata cel[...]

Citeste mai mult
coming back soon