Restantierii vor putea solicita credite noi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Cei care au solicitat credite bancare si au ajuns in tristele situatii de a nu putea plati, dintr-un motiv sau altul, ratele lunare, vor avea sansa unica de a obtine si alte imprumuturi. Institutiile financiare au inteles, in sfarsit, ca nu pot opera cu exigente absolute in conditiile in care cei mai multi romani cu venituri medii sunt predispusi la restante.

Pana nu demult, cei care aveau nesansa de a fi inregistrati o singura data ca restantieri erau trecuti instantaneu pe listele negre ale institutiilor financiare. Iata insa ca reprezentantii bancilor au regandit aceste strategii de penalizare si au facut in asa fel incat si cei care au intarziat cu platile cel putin o data sa poata solicita imprumuturi noi.

Desi aceste noi reglementari par mai mult decat civilizate, situatia este mai complexa decat pare la o prima analiza. Restantierii vor fi obligati, in cazul in care solicita noi imprumuturi, sa-si puna casele ca garantie si sa indure niste costuri suplimentare:

Pot suporta o penalitate in ghilimele, o marja suplimentara de 1-2 puncte procentuale la dobanda, banca evident avand si un risc mai mare prin prisma comportamentului anterior de plata, a declarat Traian Stancu, director de operatiuni la Cooper Pear.

La creditele in lei se va adauga o marja de 2,3%, iar dobanzile creditelor in euro vor creste cu 1,2%.

Pana aici, toate bune si frumoase. Restantierii care vor noi imprumuturi vor trebui sa-si justifice intarzierile. Deocamdata nu se cunosc procedurile exacte propuse de institutiile bancare.

Este o conditie esentiala ca acele restante sa fie justificate, clientul sa pota explica concret de ce anume a intarziat – diminuari ale venitului in acea perioada, poatesau evenimente din familie care l-au dus in imposibilitatea de a plati o luna sau cateva luni ratele respective“, a concluzionat Stancu.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.