Yandex.Metrica

Reguli pentru agentiile de consultanta imobiliara

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata imobiliara din Romania functioneaza „dupa ureche”, exigentele comune si reglementarile etico-profesionale fiind pentru foarte multe agentii de consultanta aspecte cu totul straine practicii cotidiene.

Avem de-a face cu o profesie pseudo- sau cvasi-legala, fapt lamentabil in conditiile in care piata imobiliara reprezinta un aspect esential al oricarei economii nationale.

Desi exista voci puternice care sustin constant ca accesul la o profesie, inclusiv la cea de agent imobiliar, trebuie facut pe baza unei pregatiri si a unei forme de certificare, lucrurile au ramas in stadiul de proiect, pentru o perioada nedeterminata.

Guvernantii altor tari europene au fost mai deschisi fata de acest concept, au inteles importanta reglementarii pietei imobiliare si au actionat ca atare.

In Portugalia, abia de cinci ani a fost aprobat un set de legi care sa vizeze segmentul imobiliar. Astazi este nevoie de atestat pentru a practica meseria de agent imobiliar. Bineinteles ca si inainte, cei mai buni mergeau la cursuri si training-uri, dar totul era optional. Din punctul nostru de vedere, obligativitatea unei diplome ne avantajeaza si nu face decat sa creeze probleme concurentei noastre“, spune Beatriz Rubio, RE/MAX Portugalia.

In Romania, oricine poate deveni agent imobiliar, indiferent de gradul de pregatire sau cultura. Dar se pare ca nu numai noi avem această problema, ci si tarile in care se profeseaza dupa reguli, dar de putin timp.

Mentalitatea proprietarului polonez nu este foarte diferita de cea a proprietarului roman – eu nu am nevoie de agent imobiliar, eu reusesc sa vand singur. Asta din cauza ca organizatii internationale, de renume, au intrat pe piata de relativ putin timp, nu ca in Portugalia, unde RE/MAX activeaza de peste 12 ani. Piata are nevoie de timp pentru a se schimba, dureaza o perioada pana cand se va schimba mentalitatea competitorilor mici, care nu urmeaza nicio regula, recunoaste Jaroslaw Bartlomiejczyk.

In ciuda faptului ca situatia nu are forma sau contur, eminentele cenusii care ne conduc par foarte dispusi sa curete piata imobiliara de personajele mai mult sau mai putin competente si sa introduca reguli suficient de practice pentru a face ordine in acest sector dezorganizat.

Momentan, exista un grup de lucru la Ministerul Dezvoltarii, grup compus din reprezentanti ai Ministerului, ai unor asociatii profesionale si ai unor institutii publice interesate. Acest grup de lucru intentioneaza sa scoata un proiect de lege care sa reglementeze activitatea agentilor imobiliari, existand si necesitatea de scolarizare, incheiata cu o forma de certificare, declara Radu Zilisteanu, analist imobiliar si doctor in economie.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


coming back soon