Yandex.Metrica

Recesiunea si hotelurile din Cluj-Napoca

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Piata hoteliera din Cluj-Napoca trece printr-o perioada relativ dificila, inaugurarile si modernizarile programate pentru acest an ramanand, in genere, intr-o nedefinita suspensie.

Grand Hotel Italia se pregateste de o serie de mult-asteptate si fastuoase deschideri programate pentru luna noiembrie, reprezentantii Hampton ne asigura ca lucrarile de constructie vor fi incheiate in luna aprilie a anului viitor, iar proprietarii hotelului Napoca, desi au pus punct modernizarilor, au fost nevoiti sa fragmenteze proiectul si sa lase o parte a “conceptului” pentru vremurile mai stabile.

In categoria de inaugurari amanate se inscriu Beyfin si Akantus, printre potentatii hotelieri “norocosi” aflandu-se doar cei de la Elmafarm, care-au redeschis fostul City Central.

Facand un rezumat al proiectelor fragmentate, amanate sau chiar anulate, putem spune ca piata hoteliera locala este intr-un impas care, din pacate, nu uimeste pe nimeni.

Proprietarii Grand Hotel Napoca au finalizat in vara lucrarile de modernizare a unitatii de pe malul Somesului, una dintre cele mai vechi din Cluj. Conducerea hotelului a demarat, in 2007, proiectul de reabilitare, care a presupus modernizarea camerelor, realizarea noilor spatii de conferinte, dar si supraetajarea structurii, plan care ramane, insa, de dezvoltat intr-o faza ulterioara. Noul Napoca, reclasificat la 4*, are 166 de camere. Din proiectul gandit pentru transformarea hotelului raman de concretizat cele doua etaje suplimentare, unul alocat unor apartamente de lux, iar celalalt rezervat unui restaurant panoramic.

Nu am demarat aceasta etapa din cauza crizei, dar nici nu am renuntat. Deocamdata, am realizat doar casa liftului, care ajunge pana la ceea ce va fi etajul 10. In actualul context de piata nu merita sa te apuci de o asemenea investitie. Ne straduim sa tinem businessul de zi cu zi activ, la cote bune. Din punctul nostru de vedere, proiectul a meritat, nu puteam exista in piata altfel. Nu suntem inca pe profit, o asemenea investitie se amortizeaza in cativa ani“, a precizat managerul Roxana Ghiran.

Proprietarii au estimat un grad mediu de ocupare de 50% pentru 2012. Investitiile pentru adaugarea a inca doua etaje sunt estimate la peste 1 milion de euro. In acest an s-a redeschis un alt hotel anterior functional, dupa ce Elmafarm, societate ce detine unitatile Capitol si Capitolina, din zona V. Babes, a inchiriat prin licitatie unitatea ce apartine Universitatii de Medicina si Farmacie.

In prima jumatate a anului viitor se deschide unul dintre cele mai mari hoteluri de pe acest segment la Cluj: o unitate cu 109 camere, clasificata la 3*, operata sub brand Hilton. Hampton devine functional in primavara, potrivit reprezentantilor grupului Rembrook, compania care transforma in hotel imobilul Akros de pe Bd. 21 Decembrie. Noii proprietari au inceput lucrarile de amenajare pentru a transforma cladirea deja ridicata la “rosu” in momentul achizitiei.

Lucram la compartimentari si instalatii, estimam ca partea de constructie va fi gata in aprilie, dupa care vor urma dotarile“, a mentionat Nicolae Rinzis.

Unitatea ridicata de Beyfin in Piata Avram Iancu este inchisa la aproape trei ani de la finalizarea lucrarilor, fara termen de inaugurare. Hotelul de 4* are 28 de camere si trei apartamente.

Unitatea e in conservare, deschiderea depinde de decizia conducerii din Italia. Proprietarul societatii a deschis hoteluri si in Italia; nici acolo nu prea merge treaba. E o problema de costuri – cand dai drumul hotelului trebuie sa si ai activitate, cheltuielile sunt destul de mari“, spune Augustin Abrudan, directorul Beyfin România.

Facand un rezumat al proiectelor fragmentate, amanate sau chiar anulate, putem spune ca piata hoteliera locala este intr-un impas care, din pacate, nu uimeste pe nimeni.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Piata chiriilor se resimte de pe urma plecarii studentilor in vacanta

Piata chiriilor din centrele universale inregistreaza, in aceasta perioada estivala, o scadere de aproximativ 11%, situatie care, conform analistilor imobiliari, va reveni la un relativ normal odata cu reintoarcerea studentilor din vacanta. In aceasta ordine de idei, garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza, in medie, cu 120 de euro pe luna. In prezent, pe piata exista cu 21% mai multe garsoniere[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza si cu 100 de euro pe luna

Piata imobiliara rezidentiala din Cluj-Napoca trece printr-o perioada de crunta penurie de chiriasi. Studentii au plecat in vacanta, lasand proprietarii de garsoniere si apartamente la mila sortii. Pentru a incerca sa compenseze lipsa de potentiali clienti, cei care pana nu demult incasau sume deloc neglijabile de pe urma proprietatilor din oras s-au vazut nevoiti sa reduca preturile in mod drastit.[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca si oferta crescanda de afaceri la cheie

Conform opiniilor agentului imobiliar Catalin Priscornita, cererea pentru afacerile la cheie a crescut considerabil de mult pe piata clujeana, cei interesati de astfel de business-uri fiind dispusi sa tolereze riscurile aferente preluarii unui „brand problematic” din ratiuni exclusiv financiare. Cu alte cuvinte, o afacere la cheie necesita fonduri monetare simtitor mai mici decat o afacere completamente noua. Piata afacerilor scoase[...]

Citeste mai mult
coming back soon