Yandex.Metrica

Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din Bucuresti desi veniturile medii lunare sunt cu peste 500 de lei mai mici!

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Politica Bancii Nationale a Romaniei si ambitia guvernatorului Mugur Isarescu de a egaliza costurile creditelor in lei cu cele ale creditelor in euro, au facut ca in ultima perioada gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania sa creasca. Si cum reduceri semnificative de preturi ale locuintelor nu sunt asteptate in viitorul apropiat, toate sperantele romanilor stau in consecventa BNR in ceea ce priveste politicile bancare in domeniul creditelor ipotecare.

Ratele la Prima Casa in Cluj sunt la acelasi nivel cu cele din BucurestiSpecialistii de la Capital au realizat un studiu cu privire la gradul de indatorare al unui client(o familie) cu venituri medii, pentru achizitia unui apartament cu 2 camere si o suprafata utila de 50 de metri patrati. Daca in august 2013, cand s-a dat relansat programul Prima Casa exclusiv in moneda nationala, gradul de indatorare era de peste 30% in toate orasele resedinta de judet din Romania, in prezent nu mai putin de 10 orase au coborat sub acest prag.

“Scaderea dobanzii este principalul factor care a contribuit la diminuarea gradului de indatorare si, implicit, la cresterea accesibilitatii achizitiei unui apartament cu doua camere. Din pacate, oferta pietei imobiliare este relativ restransa pentru acest segment, in special in orasele mari”, a declarat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Daca in orase ca Alexandria, Sfantu Gheorghe sau Resita, gradul de indatorare de sub 30% este o consecinta a preturilor scazute a apartamentelor cu 2 camere (21-22.000 de euro), in Bucuresti, acest indice a scazut ca urmare a cresterii veniturilor populatiei(venitul mediu net fiind de 497 euro).

Tabel 1

De partea cealalta a baricadei, in orase precum Oradea, Suceava sau Cluj-Napoca, gradul de indatorare necesar achizitiei unui apartament in coditiile precizate mai sus, depaseste pragul de 30%, preturile locuintelor pastrandu-se la un nivel ridicat comparativ cu veniturile populatiei, in special datorita pietei imobiliare deosebit de active in aceste orase.

Tabel 2

Ratele la Prima Casa, urmeaza datele prezentate mai sus, la dimensiunea acestora contribuind cei trei indicatori: pretul mediu, venitul mediu si gradul de indatorare. Cele mai mici rate pentru achizitia unui apartament prin Prima Casa le platesc clientii din Alexandria(103 euro pentru un apartament cu 2 camere de 50 de metri patrati, la un pret mediu de 21.450 euro), Sfantu Gheorghe(105 euro pentru un pret mediu de 21.750 euro) si Resita(106 euro pentru un pret mediu de 22.100 euro).

La polul opus, clientii din Bucuresti platesc 230 euro, la fel ca si clientii din Cluj-Napoca- 230 euro, in timp ce romanii din Timisoara platesc 207 euro, insa gradul de indatorare al acestora este diferit, in functie de venitul mediu: 27,2% in Bucuresti, 37,7% in Cluj si 36,7% in Timisoara.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Achizitia de locuinte in prezent este mai accesibila decat in 2007!

Datorita scaderilor constante de preturi din ultimii ani, impreuna cu scaderile costurilor creditelor ipotecare(in special ne referim la programul guvernamental Prima Casa) si cu cresterea veniturilor populatiei, asistam in prezent la un fenomen cel putin interesant. Cumpararea unei locuinte in conditiile anului 2012 este mai la indemana fata de perioada de boom imobiliar a anului 2007! "Preturile multor imobile au[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Piata creditelor ipotecare tinuta in viata de "Prima Casa 4"

Suntem informati ca dinamica tranzactionala din Romania este cel mult modesta. In ciuda faptului ca recesiunea a operat niscaiva corectii ale preturilor locuintelor, cetatenii romani prefera sa astepte zile mai echilibrate. In treacat fie spus, piata creditelor ipotecare este tinuta in viata aproape exclusiv de programul Prima Casa.  Desi debutul celei de-a patra editii a acestui proiect guvernamental a fost[...]

Citeste mai mult
coming back soon