Yandex.Metrica

Raport BNR: Piata imobiliara si-a pierdut din relevanta macroeconomica

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Conform ultimului raport BNR privind Riscurile Financiare ale Romaniei, companiile din sectorul imobiliar au inregistrat, in ultima perioada, o scadere a relevenatei in contextul economiei nationale, pastrandu-si, in schimb, statutul pe piata creditarii bancare.

Avand in vedere ca pierderile inregistrate se ridica la suma de 1,7 miliarde lei, analistii BNR ne informeaza ca piata imobiliara va iesi din criza intr-un ritm relativ lent. Sa nu uitam ca numarul mediu al salariatilor s-a redus cu 8,5%, iar cifra de afaceri cu nu mai putin de 5% in decembrie 2010, fata de aceeasi luna a anului 2009.

Contributia companiilor din sectorul constructiilor la Valoarea Adaugata Bruta s-a redus de la 9,9% in anul 2009 la 8,9% in anul 2010, iar volumul lucrarilor in constructii a scazut cu 14,4% in anul 2010. Tendinta a continuat si in semestrul I 2011, cand s-a inregistrat o scadere de 4,7% a volumului de constructii fata de semestrul I 2010.

Raportul remarca si faptul ca firmele-mama nerezidente au sporit sprijinul acordat filialelor din Romania pe parcursul anului 2010 si in primul semestru din 2011, ponderea creditelor mama-fiica majorandu-se la 41% in iunie 2011, fata de 36% in decembrie 2009.

Totodata, creditele bancare contractate de companiile din acest sector reprezinta 15,7% din creditele acordate companiilor nefinanciare si au o neperformanta de 13,3% (iunie 2011).

Bancile romanesti au acordat in anul 2010 peste 3 miliarde de lei companiilor din sectorul imobiliar, respectiv peste 50% din totalul fluxurilor de creditare nou acordate. Este posibil insa ca o parte din acest credit sa fie, in fapt, rascumparari ale portofoliilor externalizate in anii anteriori.

Dupa o scadere de 10% in 2010 a volumului incidentelor majore de plati aferente acestor companii, evolutia din semestrul I 2011 arata o usoara majorare a acestora, cu aproximativ 1,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste ceilalti factori de risc, BNR remarca majorarea ratei de neperformanta a firmelor din sectorul imobiliar la 18,9% in iunie 2011. Ecartul fata de media economiei s-a adancit de la 3,2 puncte procentuale in decembrie 2009 la 5,6 puncte procentuale in iunie 2011.

Pe de alta parte, volumul incidentelor majore de plati generate de firmele din constructii a scazut cu aproximativ 3% in 2010 fata de 2009, dar ponderea volumului incidentelor de plati se mentine la un nivel ingrijorator -16,3% (in timp ce pe intreaga economie s-a inregistrat o crestere de 6,8%).

Evolutia pozitiva a continuat si in semestrul I 2011, consemnandu-se o scadere a volumului incidentelor de plati de 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, restantele acestor firme catre furnizorii comerciali au crescut cu 8,4% in 2010, ajungand la 5,7 miliarde de lei (decembrie 2010).

Scaderea valorii activelor imobiliare are implicatii negative asupra companiilor in ansamblu, ponderea detinerilor de terenuri si constructii in totalul activelor acestora fiind ridicata (aproximativ 30% in decembrie 2010). In ipoteza unui scenariu advers de diminuare a valorii cladirilor si a terenurilor, ar avea loc o ajustare a activelor totale (cu aproximativ 5%), a capitalurilor proprii (cu circa 16%) si a rentabilitatii capitalului angajat (cu 16 puncte procentuale, la -10%).

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 9 ani 0 Comentarii

Cererea de pe piata imobiliara isi revine incet dar sigur

Conform ultimului raport al Bancii Nationale, preturile locuintelor continua sa scada intr-un ritm sustinut, tendinta de devalorizare fiind conforma cu evolutia, sau involutia, altor tari din regiune. Unitatile locative s-au ieftinit in 2011, comparativ cu 2010, cu nu mai putin de 12%, datele identificabile in Raportul asupra Stabilitatii Financiare aratand ca, intre anii 2009 si 2010, s-a inregistrat o scadere[...]

Citeste mai mult
Acum 9 ani 0 Comentarii

Se domolesc scaderile de pe piata terenurilor

Se pare ca piata imobiliara incepe sa-si revina in toata splendoarea-i imprevizibila. Dupa ce am fost informati ca unele orase din Romania cunosc salturi valorice ale preturilor apartamentelor vechi, a venit timpul sa ni se aduca la cunostinta ca sectorul terenurilor trece prin acelasi tip de revenire in simtiri. In ciuda faptului ca scaderile de piata ale terenurilor au fost,[...]

Citeste mai mult
coming back soon