Yandex.Metrica

Rapoartele de evaluare imobiliara afecteaza bugetul de stat

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Filip Stoica, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), a declarat recent ca bugetul de stat a fost afectat in mod considerabil de rapoartele de evaluare realizate in ultimii ani.

Impactul rapoartelor de evaluare asupra bugetului de stat poate fi direct: prin evaluarea pentru restituirea proprietatilor, evaluarea pentru exproprieri, grilele norarilor, sau indirect: evaluarea pentru situatiile financiare – prin impozitarea cladirilor la valoarea reevaluata sau evaluarea pentru garantarea imprumutului – prin marimea provizioanelor specifice de risc care influenteaza profiturile bancilor”, a declart Stoica.

Nu mai putin de 80% din rapoartele realizate in anii de criza au avut repercursiuni deloc neglijabile asupra bugetului de stat. In aceasta ordine de idei, Filip Stoica este de parere ca „Ordonanta privind unele masuri in domeniului evaluarii bunurilor”, proiectul de lege care se desbate momentan in Parlamente, va facilita procesul de evaluare fara a creste tarifele incasate de cei care presteaza aceste servicii.

Noua Ordonanta nu va conduce la cresterea costurilor de evaluare, intrucat ea reglementeaza numai modul de exercitare a profesiei de evaluator, nu si tarifele serviciilor. Va avea, insa, un impact pozitiv asupra activitatii de evaluare, iar beneficiarii, companii si institutii, vor avea parte de evaluari care respecta standardele profesionale, normele de etica si reglementarile interne”, a adaugat Filip Stoica.

ANEVAR a fost imputernicita sa se ocupe de logistica inscrierii membrilor in Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, sa organizeze si sa conduca prima Adunare Generala Nationala si prima Conferinta Nationala a Uniunii. In noul organism profesional se pot inscrie evaluatorii care fac parte din alte corpuri profesionale, dar care indeplinesc conditiile stabilite prin ordonanta.

Pana acum s-au inscris in Uniune circa .1000 de membri evaluatori din diferite organisme profesionale si continua sa se inscrie. Cei mai multi evaluatori inscrisi sunt membri a doua organizatii: ANEVAR si CECCAR,” afirma Stoica.

Cele doua asociatiaii vor ramane entitati separate: ANEVAR va continua sa functioneze in continuare ca asociatie profesionala, iar Uniunea va fi organismul profesional reglementat in exercitarea profesiei de evaluator autorizat.

Sursa: wall-street.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Investitorii straini sunt interesati de piata imobiliara din Romania

Piata imobiliara din Romania isi revine in simtiri, iar primul semn care ne obliga sa luam in calcul o revitalizare de lunga durata este interesul crescut al investitorilor straini pentru spatiul economic local. Suntem informati intr-un articol publicat pe www.wall-street.ro ca una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara, Jones Lang LaSalle, a evaluat in aceasta prima parte a[...]

Citeste mai mult
coming back soon