Yandex.Metrica

Psihologia culorilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Culoarea, dincolo de perceptia si trairea ei afectiva, este o oglinda a personalitatii noastre.

Culoarea a devenit pentru om un mijloc de expresie, de comunicare si de proiectie a tendintelor interioare, a trairilor si atitudinilor proprii structurii personalitatii sale.

Ca principii in psihodiagnosticul personalitatii, prin testele cromatice facute trebuie sa se porneasca de la sesizarea, identificarea si interpretarea semnificatiilor psihologice ale relatiilor complexe dintre dinamica personalitatii si culoare.

Albastrul este considerat o culoare care are un efect linistitor asupra sistemului nervos central. Albastrul reprezinta profunzimea, claritatea, luciditatea. Perceperea sa senzoriala, ori continutul sau afectiv, este tandretea. Este adevar si incredere, eliberare de nelinisti si framantari.

Albul este perceput ca expresie a puritatii, curateniei si limpezimii, dar si a pauzei, golului si absentei.

Verdele reprezinta flexibilitatea impulsurilor noastre interne. Preferinta pentru verde indica o structura mobila, maleabila, adaptabila la schimbare. Verdele albastrui este o expresie a fermitatii, a stabilitatii, a opozitiei la schimbari, iar verdele galbui induce o stare de somnolenta.

Rosul semnifica dorinta sub toate aspectele, impulsul spre actiune, vointa de a obtine rezultate, de a infrunta viata cu toate obstacolele ei. Respingerea acestei culori este, dimpotriva, un simptom de slabiciune, teama de actiune si epuizare.

Galbenul este culoarea aspiratiilor, a dorintei de fericire, a autorealizarii. El este mai mult sugestiv decat stimulativ, iar continutul sau emotional este nestatornicia. Respingerea acestei culori semnifica dezamagire, deceptie si izolare.

Violetul poarta unele dintre calitatile rosului si ale albastrului, deopotriva, cu tendinta spre unificarea impulsurilor. Respingerea violetului inseamna ezitare, teama de angajare.

Portocaliul exprima – prin excelenta – caldura afectiva a apropierii, prietenia, optimismul, increderea, secondate de curajul initiativei, dorinta de afirmare si spontaneitatea. Portocaliul asociaza astfel calitatile culorilor din care se compune – rosul si galbenul.

Griul necolorat, liber de orice efect stimulativ sau tendinta psihologica, este neutru – nici subiectiv, nici obiectiv, nici tensiune, nici relaxare. In plan psihologic, cei care prefera griul nutresc subconstient dorinta de a se delimita, de a ramane neutri, izolati de orice influenta sau stimuli exteriori, de a nu se implica.

Maroul este vitalitatea impulsiva a rosului, atenuata si temperata datorita intunecarii lui. Maroul a pierdut forta afectiva a rosului, dar a castigat tendinta spre o anume asezare, spre un cautat confort fizic.

Negrul reprezinta negarea actiunii, a vietii. Exprima renuntare, apasare mister, raceala, doliu, separatie. Respingerea negrului indica dorinta de integrare in actiuni pozitive, de implicare activa.

Sursa: www.casamea.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 5 luni 0 Comentarii

Blitz Imobiliare - o nouă casă în care ne simţim ca acasă

Blitz Imobiliare a reușit în cei 9 ani de zile să își arate impactul asupra pieţei imobiliare clujene și să fim recunoscuți la nivel național. Performanța și calitatea sunt doar câteva caracteristici care ne definesc. În anul 2018 am reușit să facem un pas înainte spre succesul nostru. Investiția continuă în dezvoltarea personală și profesională a echipei a necesitat un[...]

Citeste mai mult
Acum 6 ani 0 Comentarii

Totul despre caminul zodiei Pesti

Este normal ca o zodie dubla, precum cea a Pestilor, sa aiba doi guvernatori. Primul, cel atribuit din vechime acestei zodii, este marele benefic, Jupiter. De la aceasta planeta Pestii au o calitate deosebita: stiu sa accepte meandrele destinului cu o atitudine filozofica si dau dovada de curaj si incredere, atunci cand lucrurile merg cel mai greu. Cel de-al doilea[...]

Citeste mai mult
Acum 4 luni 0 Comentarii

Rezumat 2018 şi perspective 2019 pentru Blitz Imobiliare

Vă mulțumim că aţi fost alături de noi în 2018 și că împreună am crescut, ne-am dezvoltat și am conturat relații temeinice bazate pe încredere, seriozitate, comunicare, profesionalism. Pentru acest an, focusul nostru a fost pe o creştere şi consolidare din toate punctele de vedere: echipă, instrumente, procese, beneficii, şi nu în ultimul rând un nou sediu. Blitz într-o privire:[...]

Citeste mai mult