Yandex.Metrica

Proprietarii caselor “luate” de inundatii nu primesc despagubiri

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Reprezentantii Ministerului Administratiilor si Internelor ne informeaza ca autoritatile guvernamentale nu vor mai despagubi proprietarii caselor „avariate” de inundatii. Avand in vedere ca Romania trece printr-o scurta dar intensa perioada „diluviala”, aceasta stire nu este deloc de bun augur.

Cei care au intarziat, dintr-un motiv sau altul, cu achitarea sumelor pentru asigurarile obligatorii, risca sa fie pusi in situatia de a se descurca pe cont propriu.

Statul nu a mai dat si nu va mai da despagubiri pentru locuintele afectate de inundatii. Legea nu ne permite. Pentru case nu mai dam despagubiri“, a declarat Mihai Capra, secretar de stat MAI.

Autoritatile au sistat plata despagubirilor pentru romanii afectati de inundatii, dupa ce a intrat in vigoare, anul trecut, pe 15 iulie, legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

Scopul legii privind asigurarile obligatorii pentru locuinte chiar acesta a fost de la inceput, si anume ca statul sa nu mai plateasca de la buget despagubiri in cazul producerii riscurilor asigurate. Nicio primarie nu va trece peste lege“, a explicat Marius Bulugea, presedintele PAID.

In ceea ce priveste aceste asigurari obligatorii, situatia este cel putin dramatica.

Din cele 496.672 de polite de asigurare obligatorie locuintelor încheiate, 76% au fost in mediul urban iar restul, de 24%, in mediul rural. Nu credem ca statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populatia in cazul producerii unei catastrofe naturale. Populatia din Romania are un comportament de asistat social. Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personala, care nu revine statului. Daca populaţia considera ca aceasta asigurare reprezinta o taxa, inseamna ca programul nu va avea sansa de reusita“, a declarat Bulugea.

Se pare ca rata cea mai mare de asigurati a fost inregistrata in Bucuresti (23%). Muntenia ocupa locul al doilea, cu 18% din locuinte asigurate, iar Transilvania si Moldova se afla pe locul al treilea, cu cate 15% din locuinte asigurate. Codasii topului sunt Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crisana (4%), Bucovina (3%) si Maramures cu 2%.

Situatia este cu adevarat dramatica, in special daca luam in calcul ca termenul-limita impus de Ministerul Administratiei si Internelor este data de 15 iulie 2011. Cei care nu stiu, sunt informati acum: amenzile pentru ne-asigurati vor fi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Intarzierea crasa a cetatenilor romani este si nu este explicabila. Viata este grea, preturile a tot ceea ce se vinde legal au ba sunt mult prea mari pentru buzunarele noastre, iar taxele si impozitele ne ucid lent si sigur. Cu toate acestea, sumele solicitate nu sunt imposibil de mari: 20 de euro pentru locuintele de tip A (structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 10 euro pentru locuintele de tip B ( pereti din materiale nesupuse tratamentelor termice si/sau chimice).

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 10 ani 0 Comentarii

Cluj-Napoca: Primaria purcede la asigurarea locuintelor din proprietate

Suntem informati ca administratia locala clujeana a purces cu entuziasm nedisimulat la asigurarea locuintelor din proprietate. Avand in vedere ca banii din bugetul primariei nu pot fi cheltuiti arbitrar, cel putin nu in mod legal, oficialii au fost nevoiti sa organizeze o licitatie de mare anvergura. Astfel, cele 2.000 de locuinte isi vor gasi asiguratorul abia la inceputul lunii septembrie,[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Polite de asigurare obligatorie a locuintelor in valoare de 13,4 milioane lei

Conform celui mai recent comunicat de presa "livrat" de reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, au fost emise pana in prezent aproximativ 820.000 de polite asigurare a locuintelor, in aceasta categorie fiind incluse doar cele trei riscuri cerute obligatoriu prin lege, si anume cutremur, inundatii si alunecari de teren. In aceeasi ordine de idei, valoarea totala a primelor brute[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

Guvernul a decis sa nu majoreze impozitul pe casa...cel putin nu in 2012

Am fost informati recent ca oficialii guvernamentali vor purcede la modificarea sistemului de impozitare a cladirilor, terenurilor si mijloacelor de transport si vor impune, ca directa si dreapta consecinta a celor mentionate anterior, un nou mecanism de calcul care sa permita majorarea veniturilor colectate astfe cu peste un miliard de lei in doar 3 ani. Cu toate ca cei responsabili[...]

Citeste mai mult
coming back soon