Programul “Prima Casa” nu a stimulat constructiile de locuinte noi

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Am fost informati recent ca programul guvernamental Prima Casa a stimulat intr-o foarte mica masura constructiile de locuinte noi, cei „responsabili” de acest proiect de creditare ipotecara mizand pe augmentarea cererii de apartamente construite dupa 2008.

Din pacate pentru dezvoltatorii imobiliari, Prima Casa a facilitat, cum era de asteptat in acest context de trista involutiei a pietei imobiliare, achizitia de locuinte construite inainte de 1990.

Astfel, doar 27% dintre apartamentele cumparate prin intermediul Prima Casa au fost ridicate dupa 2008, cei mai multi romani preferand sa investeasca in unitatile locative construite intainte de revolutie.

Prima Casa nu a avut efectul de antrenare. Ca structura, circa 27% dintre locuintele cumparate prin programul Prima Casa sunt locuinte construite dupa 2008, celelalte reprezintand apartamente mai vechi“, a mentionat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Acesta a adaugat ca unul dintre motive ar fi diferenta de pret, apartamentele mai noi fiind in mod incontestabil mai scumpe.

Saramet a mai spus ca, totusi, Prima Casa a avut un mic “efect de antrenare a economiei”, in conditiile in care a mentinut pe piata firme mai mici care vindeau produse necesare renovarii unei case.

In cazul unui apartament vechi, lumea are obiceiul sa schimbe unele lucruri: faianta, obiectele sanitare, ferestrele.Toate aceste lucruri au avut un minim efect de antrenare a economiei, avand in vedere ca au intretinut firmele mai mici care au facut renovari, pe cele care vindeau termopane si alte asemenea obiecte sanitare“, a mai spus Saramet.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai mult.