fbpx Yandex.Metrica

Programul „Prima casă“ este util mai ales băncilor

Aboneaza-te la newsletterul Blitz Imobiliare si nu vei rata nici o stire Imobiliara Ma abonez

Bancherii sunt practic principalii beneficiari ai programului “Prima casă”, în condiţiile în care statul a pus o limită inferioară de preţ pe piaţa imobiliară, oprind astfel ajustarea preţurilor, chiar dacă astfel numărul de clienţi dispuşi să facă tranzacţii rămâne mic.

Pentru bancheri această oprire a scăderii preţurilor este însă o gură de oxigen bine-venită, întrucât garanţiile imobiliare reprezintă principalul activ luat drept colateral la acordarea de credite.

Scăderea preţurilor la imobile şi terenuri ar lovi puternic băncile, care nu ar mai putea, în cazul creditelor nerambursate pentru care trec la executarea garanţiilor, să recupereze decât o mică parte din finanţarea acordată. De altfel, băncile sunt obligate prin reglementările BNR să facă o reevaluare a garanţiilor colaterale deţinute cel puţin o dată pe an. Deşi Banca Naţională le-a reamintit constant această obligaţie de la începutul lui 2009, când corecţia preţurilor imobiliare devenise evidentă, băncile se conformează cu întârziere. Acum, bancherii aşteaptă de la BNR un index pentru actualizarea valorii garanţiilor imobiliare, în condiţiile în care susţin că derularea unei astfel de analize de la caz la caz ar fi mult prea costisitoare.

Pragul stabilit arbitrar de stat la 60.000 de euro pentru un apartament (indiferent dacă este nou sau vechi) se dovedeşte însă destul de ridicat, piaţa imobiliară rămânând în continuare cvasiblocată. Numărul de tranzacţii imobiliare realizate în primul trimestru din 2010, de 79.965 (potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici), este cu numai 2% mai mare decât în perioada similară din 2009, deşi atunci nu funcţiona programul “Prima casă”, iar creditarea era aproape complet blocată. În primele trei luni din 2008 s-au realizat 123.000 de tranzacţii cu imobile, respectiv cu 36% mai mult.

Ajustarea preţurilor până la niveluri pe care cumpărătorii să le considere adecvate condiţiilor actuale ar fi singura soluţie viabilă pentru deblocarea pieţei, însă intervenţia statului loveşte funcţionarea pieţei, asigurând în schimb condiţii mai bune băncilor, dar şi dezvoltatorilor care pot vinde în profit apartamentele construite. Spre exemplu, dezvoltatorul poate obţine un preţ de 1.000 de euro pe metrul pătrat la un apartament de două camere şi 60 de metri pătraţi, în condiţiile în care costul său nu a trecut de 600-700 de euro.
Sursa: Imopedia

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Website Protected by Spam Master


Te-ar putea interesa si

Acum 8 ani 0 Comentarii

Prima Casa continua si in 2013!

Prim-ministrul Victor Ponta a facut un anunt datator de sperante pentru cei care inca nu si-au cumparat o locuinta cu sprijin de la Guvern: "Prima Casa a fost un program bun si l-am sustinut in acest an. Daca putem, vom incerca sa-l continuam si in 2013". Dorim in acest sens sa va reamintim care sunt conditiile pe care trebuie sa[...]

Citeste mai mult
Acum 10 ani 0 Comentarii

„Prima Casă 4”: garanţia scade la jumătate, programul e extins

Guvernul a înjumătăţit garanţia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă", dar a extins acest program şi pentru persoanele care au deja o locuinţă cu suprafaţă de cel mult de 50 metri pătraţi şi doresc să o schimbe. Băncile au dispoziţie trei luni pentru a accepta noile condiţii. Structura programului „Prima Casă” a fost modificată în şedinţa de Guvern[...]

Citeste mai mult
Acum 2 ani 0 Comentarii

Prima Casă: avantaje și dezavantaje, alternative și viitorul programului

Prima Casă este încă de la lansarea pe piață unul dintre cele mai accesate credite ipotecare din România. Doar în perioada martie 2017 - martie 2018, 60% din totalul creditelor acordate la nivel național au fost credite prin programul Prima Casă. Alături de specialiștii Blitz în domeniu, vom analiza avantajele și dezavantajele programului, ce alte opțiuni există pe piață și[...]

Citeste mai mult
coming back soon